Wolfgang Leonhard är död

Författare och historikern Wolfgang Leonhard. som bland annat skrev bästsäljaren  Revolutionens barn (på svenska 1967) har avlidit i dag, 83 år gammal. Under sitt liv genomgick han en förvandling från kommunistisk revolutionär och stalinist till demokrat. Hans skildringar av livet som exilkommunist i Moskva under de vanvettiga stalinistiska utrensningarna på 1930-talet har blivit klassiska.

Leonhard betraktades under kalla kriget som en av de främsta experterna inom västvärlden på Sovjetunionen, DDR och kommunismen. Han hade varit medlem av Gruppe Ulbricht, den grupp stenhårda kommunistkader under Walter Ulbrichts ledning som i krigets slutskede flögs in till Berlin från Moskva för att bygga upp det kommunistiska samhällssystemet i den sovjetiska ockupationszonen i östra Tyskland, det som 1949 blev DDR. Fram till sin död var han medlem av Pen-Zentrum i Tyskland.

Wolfgng Leonhard föddes i Wien år 1921 – rakt in i den revolutionära rörelsen kan man säga. Hans mor var nära vän till både Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg. Han växte upp i Berlin under Weimarrepubliken men när nazisterna tog makten 1933 skickade modern honom till Sverige där han fortsatte studierna på en internatskola i Viggbyholm. Hans mor stannade däremot illegalt i Tyskland fram till 1935 och sysslade med underjordiskt arbete åt det numera förbjudna kommunistpartiet.

År 1935 emigrerade mor och son (efter att hon förvägrats svenskt uppehållstillstånd) till Sovjetunionen och slog sig ned i Moskva. Redan följande år blev hans mor arresterad i samband med en av Stalins utrensningar och tillbringade de följande tolv åren i Gulag. Wolfgang Leonhard skickades däremot till ett barnhem för tyska och österrikiska exilkommunister och indoktrinerades i olika partiskolor. Från och med 1943 var han hallåman vid radiostationen som tillhörde den sovjetstyrda Nationalkommittén Fritt Tyskland som sände tyskspråkig kommunistisk propaganda till tyska soldater under andra världskriget.

Den 30 april 1945, alltså samma dag som Hitlers självmord, återvände Leonhard till Berlin med Gruppe Ulbricht (se ovan). Mellan 1945 och 1947 arbetade han i det pånyttfödda (öst)tyska kommunistpartiets centralkommittés avdelning för agitation och propaganda. Därefter studerade han historia vid en marxistisk partihögskola innan han 1949 hade fått nog och hoppade av till väst. På 1950-talet etablerade han sig som en framstående ”östexpert” i Västtyskland och skrev flera framgångsrika och kommunismkritiska böcker om sitt liv. Från 1960- till slutet av 1980-talet undervisade han också i Sovjetunionens och kommunismens historia vid Yale University i USA. Han var också gästprofessor vid åtskilliga universitet runtom i världen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s