Ett riktigt klipp – 50 miljoner!

Årets valutaklipp gjorde jag i Köpenhamn för några dagar sedan. Lurade en stackars loppmarknadsgubbe på 50 miljoner – för ynka 20 danska kronor. Eller, ja, hur var det nu igen?

50 miljoner mark. En sedel utfärdad av den tyska riksbanken i juli 1923 är givetvis knappt värd pappret som den är tryckt på, men det är en intressant  relik från ett av alla de både dramatiska och traumatiska skeenden som den tyska 1900-talshistorien är så full av: Hyperinflationen, som bringade olycka över många tyska familjer och blev en av ingredienserna i draksådden som ledde till nazisternas maktövertagande 1933.

I början av 1920-talet föll värdet på den tyska riksmarken snabbare än en sten. Det berodde på det enorma krigsskadestånd som Tyskland ålagts att betala enligt fredsavtalet i Versailles och den franska ockupationen av Ruhrområdet för att försäkra sig om att Tyskland betalade av skulden – om inte i pengar, så genom leveranser från kolgruvorna. Ockupationen utlöste en strejk bland de tyska arbetarna som finansierades genom att trycka nya sedlar.

Det ledde raskt till att riksmarken blev så lite värd att kunderna snart behövde skottkärror med sedlar för att köpa några småsaker hos specerihandlaren. Inflationen skenade och det gjorde även sedeltryckningen.I november 1923 fick man slutligen betala 4,2 biljoner riksmark för en amerikansk dollar.

Sedlar i lägre valörer sattes inte längre i omlopp och ibland stämplades de nya valörerna helt enkelt på gamla sedlar. Den tyska ekonomin och banksystemet bröt samman när många tyskar övergick till byteshandel.

I november 1923 infördes till sist en ny valuta, Rentenmark, och en biljon mark löstes in mot en Rentenmark, vilket hejdade hyperinflationen. Vid det laget hade stora befolkningsskikt utarmats och det anses också på många håll att hyperinflationen underminerade den tyska medelklassens förtroende för demokratin.

Så denna sedel (som för övrigt bara är tryckt på ena sidan – baksidan är helt blank) är en dyster relik med drygt 90 år på nacken. Den danske loppmarknadsgubben var nog den som gjorde valutaklippet, på min bekostnad.

PS. Om du vill läsa mer om hyperinflationen 1923 på nätet, kan du exempelvis ta en titt på den här artikeln från Der Spiegel: Millions, Billions, Trillions: Germany in the era of Hyperinflation (2009).

sedel

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s