Stasis skumma doktorstitlar

Falska doktorstitlar och andra lånta akademiska fjädrar har blivit många framstående personers fall. Många minns säkert Fermenta-direktören Refaat el-Sayeds debakel med doktorshatten på 1980-talet. Och i Tyskland hade man för några år sedan affären med Karl-Theodor zu Guttenberg som 2011 tvingades avgå från posten som ekonomi- och teknologiminister sedan det visat sig att han plagierat andra texter i sin doktorsavhandling. I tyska medier döptes han därför raskt till ”von Googleberg”.

Nu är en andra affär med tveksamma doktorstitlar på tapeten hos vår sydliga Östersjögranne – nämligen de doktorstitlar som många före detta Stasimedarbetare ännu i dag ståtar med. Flera av dessa personer är i dag verksamma som juridiska rådgivare eller egenföretagare i andra branscher i Berlin med omnejd, exakt hur många är oklart, enligt Berlintidningen Tageszeitung.

Åtskilliga Stasiofficerare doktorerade på på Stasis högskola i Potsdam, i ämnen som exempelvis förhörsteknik, ”socialistisk ledning av människor”, ”bekämpande av imperialistisk störningsverksamhet på utrikeshandelns område” osv. De som tilläts doktorera var nästan uteslutande barnen till inflytelserika parti- och Stasifunktionärer. Många av dessa så kallade avhandlingar uppges vara bara några sidor långa och skulle möjligen på sin höjd ha motsvarat en svensk B-uppsats eller en inlämningsuppgift på en akademisk delkur – eller knappt ens det. En del av doktorsavhandlingarna var också rena grupparbeten.

25 år efter murens fall driver det tyska partiet De Gröna i Brandenburgs delstatsparlament frågan om att granska cirka 400 avhandlingar som skrivits av tidigare Stasi-medarbetare, men det är kanske bara toppen på isberget: Mer än 3000 magisterexamina utfärdades också av Stasihögskolan – kanske på lika tveksamma grunder.

De Grönas krav får stöd av Förbundet för SED:s offer (SED var det officiella namnet på DDR:s maktparti). Även Stasiforskaren Hubertus Knabe, som är chef för Hohenschönhausen-museet, som är inrymt i Stasis beryktade fängelse i Berlin, välkomnar en granskning av Stasimännens doktorstitlar, skriver Tageszeitung. Men han pekar samtidigt på två juridiska problem: 1) Stasihögskolan kan inte dra tillbaka doktorstitlarna eftersom skolan inte längre existerar, 2) I återföreningsfördraget mellan Väst- och Östtyskland stipulerades att doktorstitlar från Östtyskland skulle fortsätta äga giltighet.

Men partiet De Gröna låter sig inte avskräckas av detta utan försöker hitta en väg att få upp den här surdegen på den politiska dagordningen.

Här finns artikeln ur Tageszeitung att läsa, för den som vill: Die Erbe der DDR: Dr. Stasi (taz, 19/8 2014)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s