Felslut på Politikfakta

På sajten politikfakta.se finns det ett referat av min och Tobias Berglunds bok med titeln Svenska koncentrationsläger, som kom ut för några år sedan.  Referatet har tydligen legat där i mer än ett år, men jag blev tipsad om det via twitter först i går kväll. Personen undrade om texten verkligen gav en representativ bild av boken. ”Upplever att er bok tas som intäkt för att smutskasta Erlander och S, genom medveten vantolkning av innehållet”, skrev personen bland annat.

I texten på Politikfakta står det att kort och gott att Sverige hade koncentrationsläger ”precis som i Nazityskland” och som slutkläm att ”socialdemokraternas mörka historia plötsligt blivit becksvart”. Att textförfattaren rakt av har likställt svenska och nazistiska läger är förstås en grovt vilseledande slutsats. Då har man missat bokens resonemang om fenomenet koncentrationsläger som politiskt verktyg i olika länder under 1900-talet och hur dessa lägers utseende och funktion skilde sig åt i olika politiska system. Koncentrationsläger definieras i grund och botten som som ett ”internment centre for political prisoners and members of national or minority groups who are confined for reasons of state security, exploitation, or punishment, usually by executive decree or military order” (Encyclopedia Britannica). Begrepp omfattar exempelvis spanska interneringsläger för civila under frihetskriget på Kuba på 1890-talet, de brittiska lägren under boerkriget 1899–1902, Francos läger för politiska motståndare på 1930-talet och det sovjetiska Gulag. I fallet med Hitlertyskland används begreppet koncentrationsläger ofta slarvigt även om de så kallade dödslägren, exempelvis Birkenau, Treblinka och Sobibor.  Även om fångar mördades och dukade under på löpande band i de nazistiska koncentrationslägren är dödslägren ändå något kvalitativt annorlunda, eftersom dödslägrens enda funktion var just massmord.

Förhållandena i de hemliga svenska interneringslägren för flyktingar som klassades som säkerhetsrisker under under kriget – ofta bara för att de riskerade göra Sveriges förhållande till Hitlertyskland problematisk – präglades av rättslöshet, politisk mörkläggning och tvång, men det var förstås inte ens en blek skugga av hur det gick till i de nazistiska koncentrationslägren. Därför är referatet på Politikfakta missvisande. Men inte bara det, de är också uppenbart politiskt tendentiöst.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s