Putin redan i krig med väst

Läste i morse den ryskfödde författaren Michail Sjisjkins tänkvärda text Ryssland är redan i krig med väst, på DN Kultur. Sjisjkin skriver bland annat ”att efterkrigs-Europa har redan blivit förkrigs-Europa” på grund av Putins beredskap att ta till vapen för att nå sina mål.

Putin är förstås inte så dum att han avsiktligt skulle gå i öppen militär konflikt med ett Natoland, men den ryska regimen verkar vilja sätta sig i respekt med militära styrkeuppvisningar och annan skrämseltaktik à la kalla kriget. Nato- och EU-länderna är splittrade och har många inrikesproblem att hantera, vilket skapar en gynnsam situation för Putin att flytta fram positionerna genom vapenskrammel och hot – förmodligen är avsikten att skrämma de forna sovjetsatelliterna att dansa mer efter Moskvas pipa igen.

Oroande är nedmonteringen av demokratin och pressfriheten i Ryssland, i kombination med en kraftig militär upprustning och hätsk inhemsk propaganda som är ägnad att skapa ett slags bunkermentalitet, där omvärlden upplevs som ett hot mot moder Ryssland (både maktpolitiskt och moraliskt). Ännu mer bekymmersamt blir det om man också betänker att Putinregimens enorma popularitet bland ryska allmänheten till stor del tycks bero på stora råvaruintäkter som har lett till förbättrad levnadsstandard. Om en situation uppstår där råvarupriserna dyker och regimens börjar ifrågasättas kan Putins politik bli helt oförutsägbar för grannländerna, när det handlar om att plocka snabba popularitetspoäng.

Om Ryssland då skulle satsa på en begränsad militär konflikt i Natos närhet skulle det kunna leda till oförutsedda kedjereaktioner – visserligen inte av 1914 års magnitud men ändå farliga för freden i Europa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s