Warszawasvenskarna

Läsning pågår av Staffan Thorsells nyutkomna bok Warszawasvenskarna: De som lät världen veta (Albert Bonniers förlag). Den handlar i korthet om några svenska direktörer och affärsmän som greps av Gestapo i Warszawa 1942 och fyra av dem dömdes till döden för spioneri av den beryktade nazistiska folkdomstolen. De greps och straffades eftersom Gestapo ansåg att de utgjorde den viktigaste länken mellan den polska motståndsrörelsen och den polska exilregeringen i London. Till slut släpptes de dock ur tyskt fängelse i slutet av 1944 och kunde återvända till Sverige.

Det är en affär som är relativt bortglömd i dag i det svenska kollektiva medvetandet. Den ledande mannen bland de svenska affärsmännen som var verksamma i det tyskockuperade Polen under andra världskriget råkade emellertid vara hemma i Sverige när Gestapo slog till. Han hette Sven Norrman (1891–1979) och var ASEA:s chef i Polen. Norrmann hade i maj 1942 smugglat ut en detaljerad rapport från motståndsrörelsen om hur nazisterna redan hade mördat 700 000 judar – i verkligheten var det dock ännu fler. Med hjälp av dessa dokument kunde BBC berätta för omvärlden om nazisternas framfart i Polen – men i Sverige gjorde de svenska myndigheterna vad de kunde för att den fruktansvärda sanningen inte skulle komma ut, allt för att inte irritera det mäktiga Tredje riket. Pressen lade locket på, med ett fåtal undantag, och även affären med de arresterade och straffade Warszawasvenskarna fick ytterst lite uppmärksamhet i Sverige under samma tid – vilket kan vara förklaringen till varför så få känner till dem i dag.

Mer än halvvägs genom boken nu. En recension följer snart, på Borås Tidnings kultursidor. Kommer då att posta länken här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s