Alois Brunner dog 2010?

SS-officeren Alois Brunner är en av personerna jag skriver om i boken Hakkorset & halvmånen. Han var en av Adolf Eichmanns främsta medhjälpare vid deportationerna av Europas judar till Auschwitz och blev efter kriget en av världens mest eftersökta krigsförbrytare.

Han lyckades dock undkomma rättvisan genom att fly till Syrien där han sedan levde tills alla spår efter honom upphörde på 1990-talet. Den syriska regimen skyddade honom under alla år, bland annat eftersom han blev rådgivare åt den syriska säkerhetstjänsten.

Hans dödsår har varit okänt men Simon Wiesenthalcentret har hela tiden ansett att han är vid liv och behållit honom på listan över de mest efterlysta krigsförbrytarna.

Nu visar det sig att Brunner kan ha levat ända tills för fyra år sedan, enligt nya uppgifter till Simon Wiesenthalcentret.

”Vi har mottagit uppgifter från en tidigare tysk underrättelseagent som har arbetat i Mellanöstern som sa att Brunner är död och begravd i Damaskus”, uppger Efraim Zuroff vid Wiesenthalcentret.

Om det stämmer att han avled för fyra år sedan var han 98 år vid sitt frånfälle.

I Hakkorset & halvmånen kan du läsa om hur Brunners flykt från Europa gick till, vad han sysslade med som affärsman och rådgivare i Damaskus och hur Israel två gånger försökte komma åt honom med hjälp av brevbomber. För övrigt tycks det inte bara ha varit den syriska regimen som gav honom sitt skydd – det finns starka indicier för att den västtyska underrättelsetjänsten BND också använde sig av hans tjänster under några år.

Läs mer här:

Alos Brunner, most-wanted Nazi dies ‘unrepentant’ in Syria (The Times of Israel, 1/12 2014)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s