Trist attityd av Vetenskapsradion Historia

Nu är det den tid på året då tidningar och andra medier fylls med kritikernas listor på årets bästa böcker – och då Vetenskapsradion Historia tipsar om julklappsböcker. Sistnämnda redaktions boktipsande tycker jag dock är värt att ägna en liten tanke åt och att problematisera programledarnas attityd. (Obs! Tobias Svanelid bemöter mig i kommentarsfältet nedan, missa ej.)

De böcker som nämndes i programmet är alla mycket läsvärda (se lista), men programledarnas slentrianmässiga inställning till böcker om andra världskriget gör mig faktiskt lite trött. Teamet Svanelid/Björstadius har en liten favoritsport att varje år raljera kring bokfloden av andravärldskrigsböcker. Det är de själva de första att erkänna – och visst kan detta också vara både lite kul och befogat ibland, för det ges ut en del undermåliga böcker av rent spekulativa skäl, eftersom det har varit lätt för förlagen att tjäna snabba pengar på det stora intresse som finns. Visst är det även ett problem att dessa lättsålda böcker ibland har kommit ut på andra historieböckers bekostnad, det misstänker i varje fall jag.

Men genom sitt onyanserade raljerande verkar Svanelid/Björstadius sälla sig till de kulturskribenter och annat fint folk som gärna avfärdar en hel genre av seriösa fackböcker som ofin, suspekt, tröttsam och överflödigt bred. Trist, tycker jag. I årets program tipsade man om en enda bok om första världskriget, nämligen Klas-Göran Karlssons utmärkta och tankeväckande Urkatastrofen, medan andra världskriget inte representerades med en enda bok. Därmed förbigick man exempelvis Staffan Thorsells läsvärda Warszawasvenskarna (Albert Bonniers förlag) om en episod i svensk historia lika värd att uppmärksamma som Raoul Wallenberg och de vita bussarna. Lika lite fick Bengt Liljegrens eleganta biografi Winston Churchill 1939–1965 (Historiska Media) plats. Inte ens en av årets hetaste historiska böcker som har översatts till svenska fick vara med: David Olusogas och Casper W Erichsens Kejsarens förintelse: Tysklands bortglömda folkmord (Leopard förlag) – inte berodde väl det på att boken gör kopplingar mellan ett kolonialt folkmord i Afrika och de tjatiga nazisterna?

”Utrymmet är begränsat” kan en redaktör givetvis alltid försvara sig med när sådan här gnällig kritik kommer, men lite märkligt är det ändå att det enda på temat som kom med i programmet var klagovisan om alla böcker om andra världskriget.

Fotnot: Jaja, kära läsare, ”nu talar han i egen sak”, tänker somliga av er säkert vid det här laget, men faktum är att jag inte har gett ut någon bok om andra världskriget i år och därmed har jag alltså ingen egen världskrigsbok att promota (däremot har jag gett ut en bok om Kalla kriget och Mellanöstern, men det är en annan historia). Så det så. God jul!

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Trist attityd av Vetenskapsradion Historia

  1. Tobias Svanelid, Vetenskapsradion Historia här, noterade din bloggtext via Twitter…

    Kul att våra julklappstips debatteras! Jag håller också med dig om att det det kan verka väl slentrianmässigt att hela tiden dra upp andra världskrigs-vurmen bland förlagen, men lyckligtvis uppmärksammar vi ju böcker om andra världskriget också, konstigt vore väl annars, när genren är så omtyckt, storsäljande och granskningsvänlig! Under den gångna hösten har vi exempelvis uppmärksammat Mika Kuljus bok om Slaget vid Suomussalmi, liksom Tommy Lundmarks bok om Sven Hedin-institutet.
    Nämnas bör också att vi under hösten uppmärksammade just Olusogas och Erichsens ”Kejsarens förintelse”.
    Så, de konsumenter av populärhistoria som inte fått sitt lystmäte av andra världskriget stillat efter en snabbtitt i tidningshyllornas militärhistoriska sektion, bokhandelns historiehyllor, eller efter en vanlig kväll bland public service-tv:s och History Channels tablåer, kommer givetvis att kunna hitta en del andra världskrig också i Vetenskapsradion Historia. Och så en hel del annan historia också förstås 🙂

  2. Hej på dej Tobias! Tack för snabbt svar! Jag hade helt missat att ni faktiskt hade tagit upp ”Kejsarens förintelse” tidigare i höstas, då ska jag inte vara gnällig för det. 😉 Jag förstår vad du menar och håller med diig, när man gör kopplingen till populärvetenskapen i dess allra bredaste form och betraktar fenomenet ur underhållningsperspektiv. I den formen är det ju en luddig genre, som sträcker sig från seriös vetenskaplig forskning till tv-serier och filmer ”based on a true story”. Ville bara markera att jag inte tycker att man utan vidare bör bunta ihop det ena med det andra, det var det jag upplevde att ni gjorde. För övrigt är Vetenskapsradion Historia givetvis ett av mina favoritprogram på radion. Kämpa på! Och god jul! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s