Königsbergsradion och dagens propaganda

Den svenskspråkiga radiostation som i folkmun kallades för Königsbergsradion sände nazistisk propaganda rakt in i svenskars vardagsrum under nästan hela det andra världskriget. Försåtliga tankefigurer om ondskefulla judiska konspirationer och Tysklands storhet bäddades in i förment ”objektiva” nyhetssändningar och dåtida populärmusik och fick ett inte obetydligt gensvar hos svenska lyssnare. Om detta skrev jag 2006 i boken Tyskland talar (Historiska Media) med hjälp av nyupptäckta dokument hos det tyska ”riksarkivet”, Bundesarchiv i Berlin.

Med nätets allt större betydelse som informationskanal känns det som att de propagandartrick som användes på den tiden fortfarande är fullt gångbara (men för anda syften), vilket exempelvis Putins informationskrig mot väst visar. Märkte ni förresten att jag skrev informationskanal? Frågan är om inte desinformation i dag är en minst lika stor ”vara” som oberoende information på nätet. Människor behöver därför rusta sig mentalt för att kunna sortera källkritiskt i floden av budskap, på samma sätt som på den tiden.

Våra värderingar styr också i viss mån vad vi okritiskt väljer att acceptera som sanning, vilket ger propagandamakarna effektiva ingångar till våra hjärtan. Därför är det extra viktigt för oss att rannsaka oss själva just i de ögonblick vi tar något för givet och retweetar det eller delar det eller upprör oss över det. För som bekant är det just i detaljerna som djävulen lurar.

PS. År 2007 skrev musikforskarna Greger Andersson och Ursula Geisler den mycket intressanta forskningsrapporten Myt och propaganda: Musiken i nazismens tjänst i Sverige och Tyskland (Forum för Levande Historia). Där diskuterade de bland annat mina rön angående Königsbergsradion. Ta denna rapport som ett lästips om du är intresserad av hur propagandister påverkar vårt tänkande och våra känslor.

Rapporten hittar du här:

Myt och propaganda: Musiken i nazismens tjänst i Sverige och Tyskland (pdf)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s