Rysk bloggare om ”Tyskland talar”

En rysk bloggare, ”Semiguru”, av allt att döma en man med med goda språkkunskaper i svenska (bloggen är registrerad i Moskva), har nyligen skrivit om min bok Tyskland talar: Hitlers svenska radiostation (Historiska Media 2006) på sin blogg. Boken handlar om den svenskspråkiga radiopropaganda som Hitlertyskland 1939–1945 basunerade ut i den svenska etern via en radiostation som kallades för Königsbergsradion. I redaktionen arbetade ett antal svenska nazister, opportunister och äventyrare av olika slag.

För den intresserade kan det vara värt att trots språkbarriären kasta ett öga på blogginlägget, eftersom det innehåller en färsk bild på det före detta radiohuset i det tidigare Königsberg (dagens ryska Kaliningrad), där Königsbergsradions redaktion under en period arbetade.Huset står alltså fortfarande kvar men inrymmer i dag ett havsforskningsinstitut.

Själva blogginlägget är efter vad jag kan bedöma ett korrekt referat av bokens innehåll, men bloggaren betonar också ur sitt ryska perspektiv  särskilt hur det neutrala Sverige gjorde goda affärer genom att hjälpa Hitlertyskland i kriget mot Sovjetunionen genom exempelvis malmleveranser – inkomsterna låg till grund för den svenska välfärdsstaten, hävdar bloggaren. Han framhäver gärna att det socialdemokratiska folkhemsbygget grundades på flera idéer som påminde om Hitlers, och tar det ”rashygieniska” tänkandet som exempel. Allt sådant har sedan länge ventilerats i den svenska debatten om neutralitetspolitikens mörka sidor och svenska förbindelserna med Hitlertyskland. Även om bloggaren bara presenterar en sida av historien kan man skriva honom till godo att han inte förvränger fakta som ammunition i det pågående informationskriget mellan Ryssland och ”väst”.

Blogginlägget med bilden av hur Radio Königsbergs hus (i dagens Kaliningrad) ser ut idag:

”Kjonigsbergskij stil” – sjvedskoj gitlerovskoj radiopropagandyi (semiguru)

PS. Det handlar om bilden på det andra huset, med parkerade bilar utanför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s