SS-överste Rauff och Syrien

Om massmördaren, SS-Standartenführer Walter Rauffs äventyr i Syrien efter andra världskriget har jag skrivit i boken Hakkorset & halvmånen. Han var rådgivare åt den syriska regimen 1948–1949 men tvingades fly från landet i samband med en statskupp. Därefter slog han sig ned i Sydamerika, där han bodde fram till sin död 1984.

Nu har jag hittat ytterligare ett CIA-dokument som nämner Rauffs aktiviteter i samband med rekryteringen av tyska officerare till Syrien efter andra världskriget slut. Det var ett dokument som jag inte hade tillgång till när boken skrevs.

Dokumentet i fråga återfinns i en dossier med rubriken ”Nazi Escape Routes SO. America” och är daterat den 27 juni 1950. Själva rapporten bär rubriken ”Escape Routes for former Nazis” och informationen kommer från ”en källa i nära kontakt med italienska poliskretsar”. Så här lyder det relevanta avsnittet i översättning:

”År 1948 rekryterade en syrisk officer vid namn Homssi (verkligt namn Akram Tabarah) ett antal före detta tyska officerare som rådgivare till den syriska armén. Det fattades ett beslut (av Guderian eller Otto Skorzeny, enligt uppgift) att varje grupp som rekryterades på det viset till Syrien skulle vara sammansatt av fyra tidigare medlemmar av SS och tre före detta medlemmar av Wehrmacht eller Luftwaffe. Homssi, som tjänstgjorde i den tyska armén under kriget, skickade grupperna till Rom, där två före detta överstar, Rauff och Friede, organiserade deras transport till Syrien. Denna verksamhet tog slut när Homssi och en grupp före detta officerare blev arresterade i Innsbruck i slutet av 1948.”

Mannen som i texten kallas för ”Homssi” benämns i de flesta andra källor som ”dr John Homsi”. Identiteten på Rauffs kollega. överste ”Friede”, är just nu oklar för mig. Om någon har teorier om vem det kan vara, tveka i så fall inte att höra av dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s