Nya detaljer om nazistkolonin i Kairo (1)

Gerhard Mertins (1919–1993) var under kalla kriget en av världens mest ökända internationella vapenhandlare. Under andra världskriget hade han varit officer i de tyska fallskärmsjägarstyrkorna och tillsammans med SS-mannen Otto Skorzeny deltagit i fritagningen av Benito Mussolini 1943.

Under åren 1951–1955 var Mertins en av de tyska militära rådgivarna i Egypten, som jag skriver om i boken Hakkorset & halvmånen. Under sin tid där utbildade han de första egyptiska fallskärmsjägarna. Han var också känd som en inbiten nazist och hade kontakter med ljusskygga nazistiska krigsförbrytare i Mellanöstern. Min begäran om att få ut Gerhard Mertins CIA-dossier (eller relevanta dokument om hans tid i Mellanöstern) avslogs dock av CIA, med vanliga standardformuleringar. I en frisläppt dossier om en SS-officer vid namn Erich Olbrück har jag däremot nyligen hittat andra intressanta detaljer som berör Mertins och även kastar ljus över Olbrück – en för mig tidigare okänd skum figur som också tillhörde Kairos tyska/nazistiska koloni.

Olbrück hade under kriget varit SS-Sturmbannführer i Waffen-SS och hade 1944 tjänstgjort i Waffen-SS högkvarter i Berlin (SS-Führungshauptamt). Efter kriget värvades han som agent av den västtyska underrättelsetjänsten Organisation Gehlen, som 1956 förvandlades till BND (Bundesnachrichtendienst). År 1952–1953 (och förmodligen ännu längre) vistades Olbrück i Kairo som affärsman och representant för två europeiska firmor samtidigt som han flitigt frotterade sig med tyska officerare och SS-män bosatta i Egypten.

Upplysningar från de tyska militärrådgivarna Gerhard Mertins och Kurt Ferchl till den amerikanska ambassaden i Kairo ledde till att CIA fattade intresse för Olbrück och försökte utröna var hans verkliga lojalitet låg.

I CIA-rapporten EGMW-7013 från den 2 december 1958 står det:

Mertins, en aktuell rekrytering för ODIBEX, påstod sig under tiden i Kairo ha en agentrelation till Erich Olbrück, UPSWINGS för detta ledare för UV 7900 och för BV 80 /…/ Bland Mertins kontakter i Kairo återfanns Rudolf Roser, /…/ Kurt Ferchl, Mertins vän om vilken UPSWING nyligen levererade nedvärderande ledtrådar, och Willy Beissner.

Förklaringar: ODIBEX och UPSWING var CIA:s interna kryptonymer för USA:s armé respektive den västtyska underrättelsetjänsten. Vad UC 7900 och BV 80 var för verksamheter inom den västtyska underrättelsetjänsten är däremot oklart. Major Rudolf Roser tillhörde den tyska gruppen av militärrådgivare i Egypten 1951–1958 och ”Willy Beissner” (dvs. Wilhelm Beisner) var en före detta SS-officer som var rådgivare åt den egyptiska säkerhetstjänsten. Beisners ljusskygga aktiviteter behandlas för övrigt utförligt i Hakkorset & halvmånen.

(Fortsättning följer angående Mertins och hans kontakter med Olbrück.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s