Ett omdöme om Nassers ”tyska cigarrer”

De som har läst min bok Hakkorset & halvmånen (Natur&Kultur) minns säkert vilken kedja av dramatiska händelser som utlöstes av Gamal Abdel Nassers beslut att i början av 1960-talet bygga ballistiska missiler att hota Israel med. Missilerna al-Zafir och al-Kahir, konstruerades av tyska forskare varav många hade ett förflutet Hitlertysklands missilprogram, och dessa tingestar döptes av en samtida västtysk tidning till ”Nassers cigarrer” (kanske anspelade redaktören på Tintins äventyr Faraos cigarrer).

Israels säkerhetstjänst Mossad inledde ett smutsigt hemligt krig för att försöka skrämma bort eller eliminera så många av dessa forskare som möjligt, för att på det sättet skjuta projektet i sank (jämför med de mystiska attentaten mot iranska kärnvapenforskare på senare år). Med facit i hand hade israelerna inte behövt vara så oroliga, eftersom missilernas elektroniska styrsystem aldrig blev färdigt och missilerna visade sig dessutom ha betydligt kortare räckvidd än på pappret. De få som trots allt blev färdigbyggda användes av de egyptiska styrkorna i Yom Kippur-kriget 1973 men var helt betydelselösa.

Som en kuriositet infogade CIA en bedömning av al-Zafir-missilen i sin Central Intelligence Bulletin, den 6 december 1973, alltså strax efter Yom Kippurkriget (hemligstämpeln på dokumentet hävdes 2003):

Analys av egyptiska påståenden om att de har tio egyptisktillverkade Zafir-missiler i silor och bemannade av egyptiskt manskap /flera ord censurerade/ visar att påståendena inte stämmer. Det finns inga bevis för missilsilor i Egypten och sådan teknologi är för närvarande bortom egyptisk förmåga. I början av 1960-talet hjälpte västtyska tekniker egyptiernas försök att utveckla två ballistiska enstegsmissiler drivna av flytande bränsle, men ingen av dessa blev någonsin stridsklara. Det finns ingen tillgänglig information som kan bekräfta egyptiernas påstående om att franska tekniker nyligen har arbetat på Zafir-missilen. /flera rader censurerade/

Nej, påståendet att franska raketingenjörer i början av 1970-talet förbättrade de tyskkonstruerade missilerna stämmer inte. Vid det laget var det hemvävda missilprogrammet sedan länge skrotat, inte bara för att det blev för dyrt och inte kom i mål, utan också för att Sovjetunionen erbjöd Egypten billiga sovjettillverkade SAM-missiler, som även användes i kriget 1973.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s