Nya detaljer om nazistkolonin i Kairo (2)

I min jakt efter nya dokument om den beryktade Gerhard Mertins aktiviteter som tysk militärrådgivare i Kairo i början av 1950-talet stötte jag på en annan, för mig tidigare okänd episod. Den handlar om den före detta SS-officeren Erich Olbrück som på 1950-talet var affärsman och medlem av den nazistiska kolonin i Kairo (se även mitt förra blogginlägg).

Mellanösterns arabiska huvudstäder var under Kalla kriget tummelplatser för de båda stormaktsblockens hemliga agenter och flera tyska rådgivare och nazistiska krigsförbrytare rekryterades av olika länders underrättelsetjänster. Och alla spionerade förstås på varandra. I början av 1950-talet finansierade CIA den återuppbyggda tyska underrättelsetjänsten, som leddes av general Reinhard Gehlen, som under andra världskriget hade varit den tyska arméns underrättelseexpert på Sovjetunionen och Röda armén. Men trots att CIA och Organisation Gehlen (OG) hade ett nära samarbete fick amerikanerna inte automatiskt inblick i alla OG:s hemligheter, i synnerhet inte när det gällde vilka som ingick i de västtyska agentnäten. Därför spionerade CIA även på sina västtyska kollegor, till exempel i Mellanöstern.

Detta var bakgrunden till att CIA fick ögonen på en av Gerhard Mertins bekanta, Erich Olbrück (1911-??), tysk arméofficer som under det andra världskriget hade gått över till Waffen-SS där han blev major (SS-Sturmbannführer). År 1952 hade han slagit sig ned i Kairo som affärsman och i en CIA-rapport från september 1953 (ur Olbrücks CIA-dossier) sammanfattas den märkliga episoden:

1. USA:s arméattaché i Kairo rapporterar /…/ att överste Kurt Ferchl och major Gerhard Georg Mertins, tyska militärrådgivare i Egypten, har informerat honom om att de arbetar för en förment amerikansk underrättelseagent. Det verkar som att Mertins den 24 juli påstod att de hade blivit kontaktade av Thomas G. Mapplebeck, brittisk affärsman i Egypten. Fyra dagar senare, den 28 juli 1953, ändrade Mertins och Ferchl sin historia och hävdade att de egentligen arbetar under ledning av Erich Olbrück, som har bett dem att undersöka stormuftins aktiviteter och samla information via Mertins kontakter hos det egyptiska flygvapnet.

2. Ferchl och Mertins beskrev Olbrück som en duglig ”underrättelseagent välkänd för sitt smidiga sätt”. De påstod att han hade visat upp dokument som bevisar att han jobbar för regeringen i Bonn och det amerikanska ”S-2” och har bett den amerikanske arméattachén att verifiera Olbrücks amerikanska kopplingar.

3. Följdenligt har den amerikanske attachén kollat med KUBARK i Kairo och inkluderat sina ledtrådar /…/ i rapporttexten plus en redogörelse som visar att Olbrück eventuellt kan arbeta för den /väst-/tyska underrättelsetjänsten.

4. Enbart för er information uppger en KUBARK-tjänsteman att Mapplebeck vid ett samkväm den 2 augusti 1953 gav intryck av att arbeta för den brittiska flottans underrättelsetjänst.

/underskrift censurerad/

Fotnot: KUBARK var CIA:s interna kryptonym för sig självt. S-2 är beteckningen på underrättelseavdelningen i amerikanska arméförband.

Någon ville alltså att Mertins och Ferchl skulle spionera på det egyptiska flygvapnet och på stormuftin av Jerusalem, som befann sig i exil i Egypten. Men vem? Var låg Olbrücks lojalitet? Vem var hans uppdragsgivare? Det var frågor som intresserade CIA, som visste att det var en lögn att denne var amerikansk agent. Misstankarna riktades som sagt genast mot Reinhard Gehlen som var i full färd att bygga upp ett agentnät i Mellanöstern. Prompt vände sig CIA därför till sin förbindelseman i OG:s högkvarter i Pullach utanför München för att få upplysningar.

OG-medarbetaren ”Merker” (täcknamn för general Horst von Mellenthin) gav följande svar:

Olbrück reste till Egypten i början av 1952. Han är en före detta reservofficer i den tyska armén, som senare blev SS-Sturmbannführer (major) i RSHA. Han är gift och har två barn. Olbrück uppgav självmant att han reser till Egypten som representant för en schweizisk firma och ska försöka bygga upp en exportrörelse i hela Mellanöstern.

Hos oss är det känt att Olbrück har personliga kontakter med general Fahrmbacher och andra medlemmar av den tyska rådgivargruppen i Egypten. Vi vet också att han upprättade kontakt med dem. Men vi vet inte om denna kontakt var personlig eller upprättad av kommersiella skäl. Vi betvivlar att han arbetar för rådgivargruppen, men det ligger också inom möjligheternas ramar.

Olbrück är en tidigare medlem av denna organisation, som slutade på egen begäran i början av 1952.

(Chief of Base Pullach to Chief EE, 12 januari 1953)

Sannolikt var det en lögn från västtysk sida att Olbrück inte längre arbetade för Gehlen och amerikanerna kom att ha ögonen på Olbrück under många år framöver. I synnerhet sedan han hade flyttat från Kairo till Kartoum i slutet av 1950-talet betraktade CIA det som ett vedertaget faktum att Olbrück hela tiden varit västtysk agent – och att hans affärsrörelse bara var en täckmantel.

Olbrücks senare öden, efter mitten av 1960-talet, är okända.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s