Reinhard Gehlens ögon och öron i Mellanöstern

reinhard

De tyska militära rådgivargrupperna i Syrien (1948–1955) och i Egypten (1951–1958) var en utmärkt grogrund för stormakterna och och deras bundsförvanter att rekrytera agenter när en av Kalla krigets frontlinjer gick rakt igenom Mellanöstern. Alla verkar ha spionerat på alla, men många underrättelsetjänsters arkiv är fortfarande stängda när det gäller dessa frågor. CIA har lättat lite på förlåten på senare år och och den tyska underrättelsetjänsten BND har också börjat göra detta lite grand.

Spionagets undre värld har jag skildrat i boken Hakkorset & halvmånen (ja, jag vet att jag tjatar om detta, men det är ju bara för att ni ska läsa boken om ni inte har gjort det ännu). Sedan boken dök upp i höstas har jag också hittat en del för mig nya dokument som belyser och fördjupar bilden ytterligare. Utdrag ur dessa dokument presenterar jag emellanåt på den här bloggen.

BND:s föregångare, den västtyska Organisation Gehlen (som i CIA:s dokument från 1950-talet bland annat gick under kryptonymen ZIPPER), tycks ha haft det väl förspänt i rekryteringen av agenter i Mellanöstern, både bland nazistiska krigsförbrytare på flykt och bland de militära rådgivarna som utgjordes av officerare från Hitlers Wehrmacht och i enstaka fall (i Syrien) av officerare från Waffen-SS.

I en genomgång av vilka företag och organisationer som var täckmantlar för OG:s verksamhet i början av 1950-talet dyker intressanta ledtrådar upp. Beträffande de tyska officerarna i Kairo står det:

ZIPPER har utmärkta kontakter med denna grupp, men förmodligen inte via MERKER. MERKER är personlig vän med general Wilhelm Fahrmbacher, den äldste medlemmen av denna grupp /…/

MERKER var alltså ett alias för OG:s (och senare BND:s) ställföreträdande chef Horst von Mellenthin (1898–1977). Uppgiften att chefsrådgivaren i den egyptiska armén, Wilhelm Fahrmbacher (1888–1970), hade personlig kontakt med OG-chefen Reinhard Gehlens (bilden) närmaste man är intressant och kan bidra till att förklara varför den västtyska underrättelsetjänsten var så välunderrättad om vad de tyska officerarna i Kairo sysslade med. Tidigare har jag antagit att det mesta av dessa kontakter gick via Fahrmbachers närmaste man, pansargeneralen Oskar Munzel. men det fanns alltså ännu fler kontaktytor.

Under rubriken ”Alla andra med vilka ZIPPER har kontakt via specialkontakter” återfinns dessutom den tyska militärmissionen i Syrien. Specialkontakten tycks först ha varit en  viss Eckart Messerer, som ”was dropped” i oktober 1955. Därunder har någon lagt till med penna: ”Se Hans G von Tempelhoff”. Hans Georg von Tempelhoff (1907–1985) hade varit överste i den tyska armén och var en av de främsta medlemmarna av den tyska rådgivargruppen i Syrien. Möjligen kan detta tolkas som att von Tempelhoff också var en av OG:s hemliga kontakter i Syrien, antingen parallellt med eller som efterträdare till Messerer.

Några ledtrådar till Messerers och Tempelhoffs kontakter med OG (eller andra underrättelsetjänster) har hittills inte gått att hitta i de frisläppta CIA-dokumenten.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s