Nytt om SS-mannen och israelerna (2)

Då kan namnet avslöjas på den italienska CIA-källan som SS-Sturmbannführer Karl Hass ville använda för att kontakta den israeliska underrättelsetjänsten. Det rörde sig om en viss kapten Anedda, som på 1950-talet var agent för den italienska militära underrättelsetjänsten SIFAR – och han var som sagt även israelisk agent och arbetade samtidigt för amerikanerna. Hans namn förekommer i ett dokument som av en slump inte censurerats på samma sätt som de övriga, innan de avhemligades av CIA. Så är det ibland, genom att lägga flera liknande dokument bredvid varandra går det i vissa fall att räkna ut vad som har censurerats. Ibland kan det vara en ren miss av censorn, ibland beror det troligen på att två censorer har gjort olika bedömningar av vad som bör hållas hemligt.

Den aktuella rapporten, OIR-7367, daterad 12 januari 1954 (ur Karl Hass CIA-dossier) summerar hela historien med SS-officerens försök att inleda ett samarbete med den israeliska underrättelsetjänsten. Återigen kommer jag att citera flitigt, bara för att jag själv tycker att det är så intressant – och förstås för att ge en liten, liten glimt av hur man får pussla, läsa och fundera för att rekonstruera en historisk händelse med hjälp av sådant underrättelsematerial.

I den aktuella rapporten framstår Hass som en riktigt driftig figur i underrättelsevärlden, eller i klartext som rejält opålitlig. Kom ihåg att han vid den här tiden hade arbetat för amerikanska CIC  och var agent för västtyska OG, vilket gjorde honom till dubbelagent. Resan till Egypten (som skulle ske i januari 1954) hade han inte bara försökt sälja in hos israelerna och hos den avsatte egyptiske kungen Farouk. Han hade även försökt göra ryssarna intresserade genom att besöka det sovjetiska handelskontoret i Rom och erbjuda sina tjänster, framgår det. Förutom underrättelser om de tyska officerarna i Egypten, hade han erbjudit ryssarna underrättelserapporter från västtyska OG och att spionera på ex-kung Farouk.

Hass sa uttryckligen till den sovjetiske tjänstemannen att han gjorde det för pengarna /…/. Den sovjetiske tjänstemannen lyssnade till Hass utläggning med stigande intresse men utan att ställa frågor till honom.

I rapporten redovisas återigen Hass avsikter att samla in underrättelser i Egypten och att han tänkte ta kontakt med SS-Obersturmbannführer Wilhelm Beisner, som var rådgivare åt den egyptiska säkerhetstjänsten. Sedan hävdar han att Beisner och flera andra tyskar hade kommit till Egypten med hans hjälp. Om detta påstående stämmer har hittills inte varit möjligt att kontrollera. Det redogörs också för Hass möte med kapten Anedda, ”en välkänd medarbetare till den israeliska underrättelsetjänsten”.

Vid ett andra /…/ möte med Anedda, vid vilket även Embke /som var Hass affärskompanjon i en liten import-exportfirma i Rom, övers. anm./ var närvarande, bad Hass om att få bli rekryterad till den israeliska underrättelsetjänsten. Embke bad om samma sak. Anedda sa att han skulle kolla det och ge svar senare.

Vid ett ytterligare möte mellan Hass och Anedda, som ägde rum den 12 november 1953, lovade Anedda att presentera Hass för en israelisk officer. Mötet som hade bestämts till morgonen den 13 november, blev uppskjutet till kvällen samma dag på Piazza del Popole. Anedda kom emellertid ensam och uppgav att Hass erbjudande om samarbete hade avvisats av israelerna av följande anledningar:

a) Hass aktiva samarbete i den antisemitiska aktivitet som genomfördes i samarbete med Preziosi;

b) Hass är listad som BIS-agent /BIS står av kontexten att döma för den bulgariska underrättelsetjänsten, Bulgarian Intelligence Service, övers. anm./ och,

c) Hans delaktighet i aktiviteterna mot judarna var känd; de betraktar honom som en krigsförbrytare. /…/

Enligt rapporten hade han, precis som i fallet med ryssarna, velat erbjuda israelerna hemliga dokument från den västtyska underrättelsetjänsten.

Den Preziosi som nämns i punkt a) i citatet kan möjligen vara den fascistiske politikern Giovanni Preziosi (1881–1945) som var en ökänd antisemit som samarbetade med nazisterna i judeutrotningen.

Bilden stärks med andra ord av Hass som en landsflyktig nazistisk  äventyrare som på 1950-talet var beredd att tjäna många herrar samtidigt och hela tiden var på jakt efter högstbjudande.

Fortsättning följer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s