Nytt om SS-mannen och israelerna (3)

Dags att knyta ihop säcken när det gäller SS-Sturmbannführer Karl Hass och hans försök att göra sig nyttig för den israeliska underrättelsetjänsten på 1950-talet.

Vad vi hittills fått veta:

Den landsflyktige krigsförbrytaren erbjöd den israeliska underrättelsetjänsten att spionera på den tyska kolonin i Kairo under en planerad resa till Egypten i januari 1954. Erbjudandet förmedlades via en mellanhand, en kapten Anedda vid den italienska militära underrättelsetjänsten, som också var nära involverad med israelerna. Hass förslag fick dock genast kalla handen av israelerna som inte ville ha något med en nazistisk krigsförbrytare som Hass att göra.

Hur gick det sedan?

Hass Egypten-resa i januari 1954 verkar inte ha blivit av alls, enligt en rapport daterad den 10 februari 1954 (Karl Hass Cia -dossier). Dessutom verkade hans intresse för agentlivet ha svalnat över vintern:

Hass verkar ha tappat allt intresse för underrättelseverksamhet. Han har sagt sig och visar sig vara mycket desillusionerad och tänker bryta alla kontakter. /…/ /censurerat namn/ hade täta kontakter med Hass under denna period och kunde avslöja att förutom affärsverksamheten, ägnade sig Hass bara åt vissa nya kvinnliga erövringar och åt konjak.

I rapporten kopplar uppgiftslämnaren Hass svalnande intresse till kontakterna med ryssarna, som han också hade erbjudit sig att spionera för (de verkar inte ha öppnat famnen för honom), men om ovanstående uppgifter stämmer bör även det faktum att han fått nobben av israelerna ha spelat in. Vidare meddelar uppgiftslämnaren att kompanjonerna Hass och Embke även varit mycket upptagna med sin affärsrörelse under vintern. Vad var det de handlade med då? Svar: leksaker….

Senare samma år (1954) blev Karl Hass plötsligt utvisad ur Italien. Enligt uppgift på grund av ”opålitlighet” – sannolikt var det hans kontakter med många olika underrättelsetjänster som var orsaken. När han slutligen återvände till Italien på 1990-talet blev vistelsen permanent, men inte frivillig, eftersom han dömdes till livstids fängelse för krigsförbrytelser.

Fotnot: Hass verkar ändå ha kunnat återvända till Italien och leva där ytterligare många år under falskt namn. På 1960-talet var han föreståndare för en tysk krigskyrkogård i närheten av Catania. Dessutom hade han en biroll som SA-man i den italienske regissören Luchino Viscontins dramafilm De fördömda (La caduta degli dei) från 1968 – trots att han samtidigt var efterlyst krigsförbrytare.

Karl Hass dödsruna i New York Times hittar du här:

Karl Hass, 92, Nazi Convicted of Mass Killing in Occupied Italy, Dies (NYT, 22 april 2004)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s