Hemliga kontakter Kairo–Bonn

I Hakkorset & halvmånen skriver jag om hur den västtyska regeringen i Bonn på 1950-talet av allt att döma utnyttjade de tyska officerare som utbildade Egyptens armé för ett nytt krig mot Israel. Medan Västtyskland officiellt inte låtsades ha någon kontakt med de dussintals tidigare officerare från Hitlers Wehrmacht som på den tiden arbetade i Kairo, utgjorde deras närvaro i praktiken en pr-tillgång och dörröppnare när västtyska handelsintressen i arabvärlden skulle främjas. Dessutom användes vissa av officerarna som agenter av den dåvarande västtyska underrättelsetjänsten Organisation Gehlen (efter 1956 BND) och det förkom även kontakter mellan medarbetare på Byrå Blank, som var embryot till Västtysklands försvarsministerium, och den tyska officersgruppen.

I april-maj 1953 uppstod det en diplomatisk fnurra på tråden mellan Västtyskland och Storbritannien på grund av dessa officerares aktiviteter, som premiärminister Churchill ansåg hotade den brittiska närvaron vid Suezkanalen.

General Adolf Heusinger var en av förbundskansler Konrad Adenauers närmaste militära rådgivare och i den dossier som CIA lade upp över honom finns följande dokument som belyser krisen lite grand ur Bonns perspektiv. Det handlar om en rapport som skickats av en CIA-tjänsteman i Bonn till huvudkontoret i Langley:

Daglig logg, 20 maj 1953

Achim Oster från Byrå Blank rapporterade den 18 maj att under Adenauers besök i London nyligen klagade premiärminister Churchill bittert över de tyska officerarna och i synnerhet över överste Ernst Zolling, före detta ZIPPER-tjänsteman, som nu utbildar egyptierna i sabotagekrigföring mot britterna i Egypten. Den 18 maj kallade Walter Hallstein, statssekreterare i utrikesministeriet, till sig general Adolf Heusinger för en förklaring. Heusinger förnekade att Byrå Blank var inblandat och påstod öppet att ZIPPER kanske kunde ge detaljer om Zolling. Heusinger är väldigt upprörd över att ZIPPER eventuellt har kontakter med Zolling och skickade omedelbart ett skarpt formulerat meddelande till general Gehlen och varnade honom för en nära förestående protest från förbundskansler Adenauer.

(ZIPPER är en CIA-kryptonym för Organisation Gehlen och överste Ernst Zolling var en före detta officer från Afrikakåren som i början av 1950-talet arbetade som rådgivare åt den egyptiska säkerhets- och underrättelsetjänsten. Achim Oster var 1950–1957 chef för säkerhetsavdelningen i Byrå Blank.)

För övrigt visar vittnesmål från tyska officerare i Egypten visar att det visst förekom kontakter mellan Byrå Blanka medarbetare och den tyska kolonin i Kairo, men det var personliga och inofficiella kanaler som var lätta för Byrå Blank att förneka. Och det gällde att absolut för myndigheter i Bonn att inte bli officiellt involverade med denna obekväma grupp när Tysklands internationella rykte skulle putsas upp.

Bara ett par månader före Heusingers dementi till utrikesministeriet hade han uppgett för CIA:s man i Organisation Gehlens högkvarter, James Critchfield, att han diskuterat Egyptens militära styrka kontra Israels med de främsta tyska officerarna i Kairo:

Heusinger har haft kontakt med general Munzel och överste Fechner /troligen avses överste Ferchl/ från den tyska /militär-/missionen i Egypten.Båda har uppgett att om de brittiska styrkorna drar sig tillbaka /från Egypten/ till Sudan kommer Egypten inte att kunna försvara sig mot någon stor aggressiv aktion av någon fiendestyrka.

(Chief of Base, Pullach, to Chief EE, Subject: Operational/ZIPPER, 27 mars 1953; Heusingers CIA-dossier)

Mycket tyder på att dessa diskreta kontakter mellan Bonn och Kairo fortsatte även efter att den diplomatiska krisen mellan Storbritannien och Västtyskland hade bedarrat (efter att Adenauer låtit ”undersöka” frågan och sedan försäkrat Churchill att de tyska officerarna inte utgjorde ett hot mot brittiska intressen i Mellanöstern).

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s