Vem var den mystiske mr Witzke i Damaskus?

Skärmavbild 2015-05-25 kl. 19.54.19

Samtida med de bägge nazistiska krigsförbrytarna Alois Brunner och Franz Rademacher i Damaskus på 1950-talet var en annan tysk vid namn Witzke, som förmodligen hette Kurt, i förnamn. Han nämns bara ett fåtal gånger i de dokument som CIA hittills släppt hemligstämpeln på.

Utförligast är en rapport som arkiverats Adolf Eichmanns CIA-dossier, 25 juli 1960, där han bara förekommer som en bifigur i sammanhanget. Om honom står det:

Mr (förnamn okänt) Witzke, födelsedatum och födelseort okända. Enligt källan har Witzke varit i Damaskus sedan 1948. Han betraktas som en mycket motbjudande person. Han kom till Damaskus tillsammans med några andra tyskar som hade varit krigsfångar i italienska läger. När Italien gick med på att dessa tyska fångar kunde åka till Damaskus ställde de som villkor att Witzke skulle ingå i gruppen. Wizke var inte väl ansedd och var illa omtyckt av de flesta av sina landsmän. Han är en man utan skrupler.

(Chief of Base /censurerat/ till Chief WE m.fl., ”Possible Soviet and Israeli IS agent, Hermann Schäfer”, 25 juli 1960; ur Eichmanns CIA-dossier vol. 2)

Vad denne Witzke, om namnet nu är rättstavat i dokumenten, hade för förflutet i Tredje riket är okänt för mig. Men han ingick i samma krets som Brunner och Rademacher, som bägge var efterlysta för sin delaktighet i judeutrotningen. (Se min bok Hakkorset & halvmånen, som kom ut i höstas.) Dessutom arbetade Witzke, i likhet med de båda andra herrarna för den syriska säkerhets- och underrättelsetjänsten:

I ett annat CIA-dokument från ungefär samma tidpunkt utpekas Witzke som före detta SD-man (SD var den nazistiska säkerhetstjänsten, Sicherheitsdienst, som i praktiken arbetade i symbios med Gestapo):

Damaskus /amerikanska ambassaden eller CIA:s folk i staden?/ begär information om följande före detta SD-män som nu bor i Damaskus, vilka  /censurerat namn/ uppger ofta används som rådgivare och agenter av Allmänna underrättelsedirektoratet i inrikesministeriet (GID). De har ett nära samarbete med /ett censurerat namn/, Franz Rademacher, Adlatus /sic/ Brunner, okänt förnamn Witzke, och dr okänt förnamn Fischer.

(NSDA 3507,  27 juni 1960; denna rapport refererad i samlingsrapporten EGMA 54763 om Alois Brunner, 10 maj 1961; ur Alois Brunners CIA-dossier)

(Märk väl att CIA i ovanstående rapport ännu inte hade riktigt klart för sig att Alois Brunner och dr Fischer  var en och samma person. ”Dr Georg Fischer” var Brunners falska identitet.)

Ytterligare en rapport, som är daterad några månader senare, antyder att denne Witzke kan ha haft andra lojaliteter eller arbetsgivare, vid sidan av syrierna:

/censurerat namn/ uppger att Kurt Witzke /…/ säkerligen är en av Schaefers agenter /…/

(EGMA-52089, 16 november 1960; denna rapport refererad i samlingsrapporten EGMA 54763 om Alois Brunner, 10 maj 1961; ur Alois Brunners CIA-dossier)

Hermann Schäfer, som nämns i ovanstående rapport var en västtysk journalist som efter kriget vistades i Damaskus och som CIA misstänkte var agent för både det kommunistiska östblocket och för Israel.

Enligt andra uppgifter fanns det under andra världskriget en officer vid Abwehr-kontoret i Athen vid namn Witzke. Denne Witzke var en marinofficer med Kapitänleutnants grad, men om det rör sig om samme person som den Witzke som flera år senare gick i syrisk tjänst är oklart. Helt otroligt är det inte, eftersom Witzke utpekades som SD-man, för Abwehr absorberades av SD 1944. Men det är bara en spekulation.

Alla tips och ledtrådar som kan skingra dimmorna är ytterst välkomna.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s