Eichmann och BND:s agent i Damaskus

Skärmavbild 2015-08-11 kl. 18.50.05En av de nazistiska krigsförbrytare som efter andra världskriget flydde till Damaskus var diplomaten Franz Rademacher (1906–1973) som hade hjälpt Gestapo att organisera deportationerna av judar till Auschwitz. Om honom har jag skrivit ingående i boken Hakkorset & halvmånen (Natur & Kultur 2014), bland annat med hjälp av frisläppta dokument från CIA.

Efter bokens tillkomst har CIA offentliggjort ny omgång dokument från Kalla kriget, och med koppling till nazistiska krigsförbrytelser. Bland annat har hemligstämpeln hävts på ytterligare dokument om den mystiske schweiziske advokaten Francois Genoud (1915–1996) som efter kriget var finansiär och ett slags grå eminens på den nynazistiska scenen i Europa – och med omfattande kontakter med meningsfränder i arabvärlden.

Och se där! Bland de nya dokumenten om Genoud dyker det upp en rapport som ger ytterligare lite kött på benen kring Syrien-flyktingen Rademacher som Genoud försökte få att vittna till förmån för Adolf Eichmann under rättegången i Jerusalem 1961–1962.

I rapporten EGMA-58837 från 21 maj 1962 – som byggde på CIA:s telefonavlyssning av en västtysk underrättelseagent vid namn Rechenberg heter det:

De senaste telefonsamtalen har avslöjat att Franz Rademacher nyligen sattes på Uphills /CIA-akronym för västtyska BND/ lönelista, och hittills har skrivit två rapporter om situationen i Syrien, förmodligen via vanlig post till Francois Genoud. Rechenbergs ursprungliga intresse för Rademacher hängde samman med Eichmannrättegången och kontakt /med Rademacher/ togs per brev från Rechenberg och från Servatius någon gång i februari eller mars 1962. Rademacher svarade på Rechenbergs brev i början av april och det var tydligen omnämnandet av Genouds namn som fick honom att bestämma sig för att svara. Rademacher skrev att han är väldigt försiktig eftersom alla möjliga människor har försökt kontakta honom såsom /journalisten/ Hermann Schaefer /censurerat ärendenummer/ och även mordförsöket på Alois Brunner /ett par censurerade ord/. Rademacher är rädd för att bege sig till Cypern för att träffa Servatius eftersom han är orolig för att bli kidnappad. När Rechenberg förklarar för Genoud vilket intresse Uphill har för Rademacher säger han att för att tillgodose sina behov skulle han vilja ha någon som Rademacher att bevaka varje mål. Den enda antydan som vi har om innehållet i Rademachers rapport är att den nämner en Michael Achlak (fonetiskt) som beskrivs som syrier och möjligen nämns i samband med Baathpartiet. Vi antar att detta är Michel Aflaq, ledare för Baathpartiet.

I slutänden vittnade Rademacher inte för Eichmann, eftersom det inte gick att ordna ett möte mellan honom och Servatius och därför att han var rädd om sitt eget skinn. Frågan är också vad Eichmanns försvar egentligen hade kunnat vinna på att sätta krigsförbrytaren Rademacher i vittnesbåset. Däremot fortsatte Rademacher att arbeta som agent för BND i flera år tills han fastnade i den syriska säkerhetstjänstens garn. (Även en annan nazistisk krigsförbrytare i Damaskus – Eichmanns tidigare medhjälpare Alois Brunner – tycks undr en period ha arbetat för BND, men det är en annan historia som finns att läsa i Hakkorset&halvmånen.)

Till de nya detaljerna i rapporten hör sättet som BND-agentet Rechenberg fick kontakt med Rademacher på och att det var Genouds namn som fungerade som Sesam öppna dig. Dessutom att Rademachers gömställe var så pass känt att ”alla möjliga människor /…/ försökt kontakta honom”. Vidare kan man av texten få intrycket av att det är Rechenberg som vill utnyttja Rademacher som rapportör/agent i Damaskus å BND:s vägnar istället för att BND:s ledning bett Rechenberg sköta rekryteringen. Det finns alltså en viss oklarhet kring hur högt upp i BND:s organisation som rekryteringen av en nazistisk krigsförbrytare på flykt var förankrad.

Vem var Rechenberg?

I början av 1960-talet hade CIA ögonen på en viss Hans-Joachim Rechenberg (1910–1977) som var agent för det allierade Västtysklands underrättelsetjänst BND. Rechenberg var en tidigare nazist som bland annat hade varit pressrådgivare åt propagandaministern Joseph Goebbels. På 1960-talet bedrev CIA telefonavlyssning mot honom på grund av hans nära kontakter med Genoud. I samma rapport heter det om Rechenberg:

Rechenberg /…/ har omfattande kontakter med nazister runtom i världen och en av hans aktiviteter har varit att ta hand om Adolf Eichmanns familj, sköta publicitetsaspekten av Eichmannrättegången från Eichmanns sida och därvid har han regelbunden kontakt med Eichmanns försvarsadvokat Robert Servatius.

En obesvarad fråga är om BND-agenten Rechenberg var en frifräsare i Eichmannaffären eller om det fanns krafter inom BND som hade intresse av att få Eichmann att framstå i bättre dager – hur det nu skulle ha varit möjligt.  Kanske kommer det att dyka upp dokument som kan belysa detta. En tysk historikerkommission håller som bäst på att gräva i BND:s arkiv och kanske hittar den några intressanta belägg angående detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s