General Guderians polska herresäte

20121217124952_661c5373bd1ff41b72bd0686821cd92cNi är säkert lätträknade. Ni vilka liksom jag har undrat lite över den där polska herrgården som den legendariske – och omstridde – tyske pansargeneralen Heinz Guderian (1888–1954) fick i gåva av Hitler under andra världskriget.

Godset som de tyska erövrarna kallade för Deipenhof heter i verkligheten Głębokie (uttalas ungefär Gwenbokie) och ligger i närheten av Inowrocław (uttalas ungefär Inovrótswaff), som av den tyska ockupationsmakten döptes till Hohensalza.

Många tyska fältmarskalkar och generaler fick under kriget betydande pengasummor eller egendomar i donation av Hitler. Det var alltså inte enbart den omtalade pliktkänslan och troheten mot eden man svurit som fick generalerna i Wehrmacht att lyda illa genomtänkta eller direkt vansinniga  order från sin Führer – en stor del av generalitetet hade rätt och slätt blivit köpt av Hitler.

Den 15 oktober 1943 mottog Guderian det 974 hektar stora godset Deipenhof som låg i en del av Polen som hade annekterats av Tyskland och alltså inte betraktades som ockuperad mark. Det var en gåva som erkänsla för Guderians insatser som skapare av de tyska pansartrupperna och befälhavare för stora tyska pansarförband under blixtkrigen 1939–1941. Godsets polska ägare hade jagats bort av ockupationsmakten, men inga närmare detaljer om det är kända. Hitlers gåva uppskattades vara värd1,23 miljoner riksmark och det var därmed den största gåva som Führern någonsin gav en av sina fältmarskalkar eller generaler. Dessutom garanterades Guderian 43 000 riksmark för om- och utbyggnad av godset. Själv försökte Guderian i sina memoarer mörka förhållandena kring den här gåvan från Hitler.

Guderian kunde själv bara tillbringa kortare perioder på Deipenhof, förlåt, Głębokie, på grund av sin tjänstgöring i den tyska militärledningen (som generalinspektör för pansartrupperna och senare som arméns generalstabschef). Men hans hustru bodde där ända till januari 1945, då hon tvingades fly undan de framryckande sovjetiska trupperna.

Ovan ser ni en bild på huvudbyggnaden som jag med berått mod har snott från en polsk sida, där det finns många fler bilder av hur godset och dess omgivningar ser ut i dag (se nedan). Nästa år programmerar jag nog GPS:en i bilen för att med egna ögon se hur platsen ser ut i dag.

Här är sidan med fakta, bilder och viss historik kring Głębokie (text på polska).

(Om jag förstår den polska texten rätt uppfördes den nuvarande huvudbyggnaden 1913 av den dåvarande godsägaren Tadeusz Twardowski. Men godsets anor är förstås betydligt äldre än så. Godset ska även ha haft ett eget flygfält. År 1946 konfiskerades godset av den polska staten.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s