Massmördaren Rauff och affärsmannen Rauff

SS- Standartenführer Walter Rauff (1906–1984) var under andra världskriget bland annat ansvarig för den avdelning i den nazistiska säkerhetspolisens högkvarter, RSHA, som 1941 utvecklade den så kallade gasvagnen, som användes för att gasa tiotusentals judar i Östeuropa. Senare blev han chef för ett nazistiskt mordkommando som skulle ha utrotat judarna i det dåvarande Palestina om Rommels Afrikakår hade kommit så långt. Efter kriget gick han under jorden och dök i slutet av 1940-talet upp i Damaskus som rådgivare i ”säkerhetsfrågor” åt den syriska regeringen.  I samband med en statskupp 1949 tvingades han dock fly landet och tog sig sedan till Sydamerika – först Ecuador och sedan Chile – där han levde i resten av sitt liv, utom räckhåll för rättvisan.

Han hade dock en namne som i slutet av 1940-talet skapade viss förvirring hos CIA. Och det var en person som också hade en bakgrund med vissa nazistiska förvecklingar.

I en rapport från 1949 reder en CIA-tjänsteman ut vem som var vem:

I samband med Paris Herald Tribunes artikel från den 16 september 1949 (”Israel uppger att Syrien använder nazipengar”) enligt vilken 20 miljoner dollar från tyska konton överfördes till Syrien via en Abdullah Rauff, vilken beskrevs som en före detta Gestapo-kapten som nu påstås vara rådgivare åt den syriska regeringen, hävdade /en uppgiftslämnare vid namn Peter/ Studermayer att hela historien lät osannolik. (Kommentar: En annan medarbetare till Walter Rauff håller fast vid att historien är osann. Odeum /= en CIA-kryptonym för västtyska Organisation Gehlen/ uppger att israelerna har tagit miste på personens identitet: det förekom en Abdullah Rauff i Berlin under kriget i egenskap av ombud för Afghanistans riksbank, och det är möjligt att dessa pengar är inblandade. Odeum tror att Abdullah Rauff fortfarande arbetar i Europa för den afghanska regeringen och tror att han befinner sig i London. Hur som helst är han inte identisk med Walter Rauff, tidigare SD-chef i Milano.

(Ur CIA-rapporten MGLA-711, från 3 november 1949. Summerad i en annan rapport från 11 februari 1954.)

Så vem var då Abdullah Rauff och var kom pengarna ifrån? Abdullah Rauff var afghansk handelsattaché i Berlin under andra världskriget och hade samröre med Gestapo, som han också tycks ha agerat hemlig kurir åt under sina resor i Europa. År 1949 blev Abdullah Rauff rubrikernas man sedan det blivit känt att han hade försökt ta ut 20 miljoner dollar från ett schweiziskt bankkonto – pengar som han under krigsåren hade fört ut till Schweiz från Tredje riket. Schweiziska myndigheter inledde en undersökning av vad för slags pengar det handlade om, men kom långt om länge fram till att allt var i sin ordning och att Rauffs ombud kunde ta med sig en väska full av pengar till sin chef i London, enligt den vanligtvis välinformerade västtyska tidningen Der Spiegel.

Vad det egentligen handlade om för pengar blev dock aldrig utrett. Kanske rörde det sig om tillgångar som plundrats från nazisternas miljontals offer, men de schweiziska bankerna och myndigheterna vägrade i årtionden att utreda anklagelserna om så kallat naziguld som gömdes på schweiziska bankkonton. Mig veterligt blev aldrig historien om Abdullah Rauffs mångmiljonuttag aldrig utrett i samband med den stora schweiziska granskningen av undangömt naziguld på 1990-talet. Men rätta mig någon om jag har fel.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s