Smugglingen av nazister från Europa till Syrien (1)

En av de tyskar som hjälpte nazistiska krigsförbrytare att fly via Italien till Sydamerika i slutet av 1940-talet fanns en viss major Willy Friede (1912–??), som enligt uppgift hade tillbringat flera år i sovjetiska fångläger efter Stalingrad. Friede hjälpte nazister som tagit in på  Salvatorianoklostret i Rom med praktiska detaljer inför den stora resan över havet. Av CIA beskrevs Friede som en statslös sudettysk som sedan 1946 hade varit bosatt i Rom och som försörjde sig som bibliotekarie på det Tysk-ungerska kollegiet på Via San Nicolo da Telentio.

Fast flykthjälp till Sydamerika var inte den enda strängen på hans lyra. Han hjälpte även till att smuggla ut många tyska officerare och SS-män från Europa till Syrien. I den syriska statens tjänst fanns det från slutet av 1940-talet till mitten av 1950-talet dussintals tyska experter med ett förflutet i Tredje riket – de arbetade för fullt åt Syrien under dess krig mot Israel 1948–1949.

I en CIA-rapport återges Friedes egna uppgifter om smugglingen och krigsförbrytaren Walter Rauffs uppträdande mot sina landsmän i Damaskus:

Friede tar åt sig äran för att ha startat det så kallade Tyskar-till-Syrien-programmet. Som Friede berättar det sökte en herr Roewe, som visade sig vara /SS-Standartenführer/ Rauff, ursprungligen upp honom på Germanicum. Senare tog Rauff med sig och introducerade syriern Homsi (som hade varit Obersturmbannführer i Waffen-SS). Friede och Homsi kom överens om en pakt, enligt vilken Friede skulle rekrytera tyskar till Syrien på villkor att de inte skulle användas militärt i några syrisk-palestinska konflikter, att de bara skulle användas som lärare och instruktörer, och att de inte skulle tvingas underteckna någon trohetsed, utan enbart ett kontrakt. I Syrien behandlade Rauff de rekryterade tyskarna efter eget behag, lät kasta några av dem i koncentrationsläger och frigav dem igen helt efter eget behag. För närvarande finns et enligt Friede inte någon stor tysk grupp i Syrien. (En greve Strachwitz är där som militär expert.)

(Ur CIA- rapport MGLA-1512, 3 februari 1954, som stöder sig på en annan rapport daterad den 17 mars 1950. Willy Heinrichs Friedes CIA-dossier)

Framöver återkommer jag till Willy Friede och hans eventuella betydelse för de bruna förbindelser som återknöts mellan det krossade Hitlertysklands samhällselit och vissa arabregimer efter 1945. Mer om dessa förbindelser finns att läsa i min bok Hakkorset & halvmånen (Natur & Kultur 2014).

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s