Baronen och pengarna

Anon.Schroeder

Baron Kurt von Schröder var på 1920-talet delägare i den Kölnbaserade banken JH Stein, en institution med anor från 1790. Han var också en övertygad liberal och tillhörde det nationalliberala Deutsche Volkspartei, som spelade en aktiv roll i Weimarrepublikens politik, men i början av 1930-talet sällade han sig till en grupp tyska näringslivstoppar som bestämde sig för att knyta närmare kontakter med det uppåtgående nazistpartiet och försöka påverka det partiets ekonomiska politik. För sitt arbete blev han sedan rikligt belönad av nazistregimen med en lång rad topposter inom näringslivet.

Under nazitiden medverkade han till att göra judiska bankirer egendomslösa och tillhörde SS främsta ekonomiska sponsorer – vilket sannolikt var anledningen till att Himmler gjorde honom till SS-general.

En pikant detalj är att han även var generalkonsul för kungariket Sverige….

Alla försök till historiska paralleller haltar av den enkla anledningen att det aldrig finns en situation som är den andra lik. Därför avstår jag från att plocka de lågt hängande frukterna på retorikens träd, men den här lilla berättelsen kan ändå tjäna som en liten påminnelse om den kappvändarmentalitet som visserligen finns på många håll, men som jag menar är särskilt stark inom näringslivet där alla principer som går emot vinstintresset ofta kastas över bord – om de ens någonsin har varit ombord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s