Gestapo om det svenska ”Konzentrationslager” Långmora

GestapoLångmoraÅr 2008 gav historikern Tobias Berglund och jag ut boken Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga (Natur&Kultur) som handlar om de interneringsläger som inrättades av Socialstyrelsen för politiska flyktingar som kommit till Sverige på flykt undan Hitlertyskland. I Långmora och Smedsbo inrättades 1940 de första av dessa läger, där myndigheterna framför allt spärrade in tyska och österrikiska kommunister och vänstersinnade socialdemokrater som riskerade att ”komplicera” Sveriges ömtåliga relationer med nazistregimen i Berlin.

I en samling nazistiska dokument som efter andra världskriget hamnade i Moskva (och först efter Sovjetunionens fall blev tillgängliga för historiker) har det dykt upp en intressant Gestaporapport som förmodligen innehåller en av de första glimtarna som den nazistiska underrättelseapparaten fick av lägret i Långmora. Dokumentet påträffades 1945 av Röda armén i ruinerna av Gestapohögkvarteret i Berlin.

Det rör sig om en rapport från Gestapos filial (Stapoleitstelle) i Stettin den 31 december 1940. Så här lyder ett utdrag:

Jag har kunnat få reda på att ett koncentrationsläger Långmora har inrättats cirka 100 km från Stockholm, 5 km från orten Langhytta /sic/. I detta läger är ungefär 60 tyska kommunister och till vänster stående socialdemokrater internerade. Ledare för detta läger är en dr Söderberg. Hans medhjälpare är en före detta polis Svensson. Den sistnämnde var till för ungefär två månader sedan ledare för detta läger. Han har emellertid infört en mycket sträng regim, vilket blev känt i riksdagen, och på begäran av partierna till vänster  blev Svensson avsatt och dr Söderberg utnämnd till ledare. Dr Söderberg är lojalt vänstersinnad. Regimen under honom lär vara ganska lätt. Fångarna har möjlighet att ta emot bekanta och familjemedlemmar och även lämna lägret på viss tid.

Så fria att röra sig och ta emot besök som Gestaporapporten förespeglar var de internerade dock inte. Söderberg blev för övrigt avsatt efter en tid av sina överordnade eftersom han betraktades som för mjuk mot de internerade. Mer om detta kan man som sagt läsa i vår bok, som bland annat finns att köpa här.

En pikant sak är att Gestapotjänstemännen själva kallar Långmora-lägret för ett ”Konzentrationslager”, även om förhållandena i ett svenskt dito naturligtvis inte var jämförbara med de som rådde i nazisternas läger. Koncentrationsläger är dock en teknisk benämning som inkluderar en rad olika lägertyper som existerade under det senaste århundradet, till exempel Francos läger för regimmotståndare, via USA:s läger för japanska medborgare under andra världskriget till sovjetiska Gulag. Gemensamt för dem är att de var en rättslig undantagszon där människor placerades (”koncentrerades”) av politiska, religiösa eller rasmässiga skäl. Även i Sverige förekom således läger i den bemärkelsen, men man måste också medge att beteckningen ”koncentrationsläger” för dagens breda allmänhet framför allt har laddats med det specifikt nazistiska arvet.

Kommentarer kring dokumentet: Maskinskriven kopia av originalrapport, daterad i Berlin den 18 januari 1941 (ett utdrag ur en rapport från Gestapo i Stettin, från 13 december 1940). Ärendet har handlagts och arkiverats hos avdelningen ”IV A 1”  (övre vänstra hörnet), vilket står för Gestapos högkvarter, avdelningen för statsfiender, sektionen ”Kommunister”. Signaturen ”Ze./The.” i nedre högra hörnet är handläggarna, som för närvarande är oidentifierade. Handskrivet i dokumentets nederkant ”Z. Akte Schweden – Allgemein”(dvs T/ill/ dossier Sverige – Allmänt).

Källa: Dokumentet återfinns i Centrala statliga specialarkivet i Moskva, fond 458, arkivkatalog 9, dossier 268. Det tillhör de dokument som har digitaliserats inom ramarna för det tysk-ryska samarbetsprojektet Geheim! Russisch-deutsches Projekt zur Digitalisierung deutscher Dokumente in den Archiven der russischen Föderation (germandocsinrussia.org)

 

Annonser

En reaktion på ”Gestapo om det svenska ”Konzentrationslager” Långmora

  1. Ping: UD: Tyska statslösa och judar i svenska ”Konzentrationslager” | Niclas Sennerteg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s