UD: Tyska statslösa och judar i svenska ”Konzentrationslager”

Skärmavbild 2015-11-30 kl. 07.37.15
Sommaren 1940 försökte den tyska legationen i Stockholm få reda på identiteterna på de flera dussin ”oönskade” tyska politiska flyktingar som svenska myndigheter låtit spärra in i de bägge interneringslägren Långmora och Smedsbo ( se tidigare blogginlägg). Men svenska UD överlämnade inte dessa personuppgifter, utan svarade bara att det handlade om statslösa tyskar som ”antingen uppger sig vara politiska flyktingar eller av judisk härkomst”. Det visar ett tyskt dokument som tillhör de delar av Gestapos arkiv som vid andra världskrigets slut fördes till Moskva.

Dokumentet visar att beteckningen ”svenska koncentrationsläger” tycks ha använts inte bara inom Gestapo utan även av den tyska utrikesförvaltningen. Intressant är också UD:s svar som verkar kategorisera internerna som antingen politiska flyktingar eller judar – om man ska tro på att den tyska Stockholmslegationen har refererat UD:s svar korrekt. Hur UD:s svar var utformat i original behöver dock dubbelkollas i UD:s arkiv (de flesta historiker som har forskat i diplomatiska arkiv är medvetna om att det är långt ifrån alltid som motpartens version eller argument återges på ett korrekt sätt i interna rapporter).

Min gode författarkollega Tobias Berglund anser att de här lägren kom att ingå i den svenska signalpolitiken gentemot Hitlertyskland under kriget – nämligen att Sverige tog hand om de ”besvärligaste” flyktingarna på det här sättet för att inte ge nazistregimen någon anledning att vara så missnöjda med sitt nordliga grannland att det kunde orsaka en allvarlig konflikt. Det här dokumentet kan tolkas som ett belägg för att signalpolitiken fungerade – att budskapet uppfattades i Berlin.

Dokumentet härrör alltså från den tyska utrikesförvaltningen, men en kopia har  också skickats till Gestapo. Så här lyder hela dokumentet i översättning:

Tyska legationen                                          Stockholm, den 6 juni 1940
Stockholm

Med hänvisning till dekretet den 9.4. i år
– Pol. V. 3771 –
Beträffande: Svenska koncentrationsläger
3 rapportkopior

Det stämmer att två interneringsläger för icke önskvärda utlänningar har upprättats i Sverige. De befinner sig i södra Dalarna, närmare bestämt det ena i Långmora, det andra i Smedsbo och /de/ står under ledning av en tjänsteman från Socialstyrelsen (inrikesdepartementet), nämligen herr /sic/ amanuens  Ruth Andelius. De relevanta bestämmelserna återfinns i två förordningar från den 16 februari 1940 (Svensk författningssamling nr 92 och 93).

Hittills har inget närmare varit känt om huruvida även tyska medborgare har internerats i de båda lägren. Legationen har därför vänt sig till det svenska utrikesdepartementet med begäran om att uppge namn och personuppgifter för de  tyska medborgare som befinner sig i de bägge lägren.

Som det svenska utrikesdepartementet nu meddelar ser det sig på grund av principiella överväganden inte i stånd att tillmötesgå denna begäran. Man hänvisade till att utlänningarna av tysk härkomst, som befinner sig i de bägge lägren, samtliga torde ha förlorat sitt tyska medborgarskap och antingen uppger sig vara politiska flyktingar eller av judisk härkomst.

Enligt uppdrag
/von Grolmann överstruket och ersatt med/ Below

Till
Auswärtige Amt
Berlin

Källa: Dokumentet återfinns i Centrala statliga specialarkivet i Moskva, fond 458, arkivkatalog 9, dossier 275. Det tillhör de dokument som har digitaliserats inom ramarna för det tysk-ryska samarbetsprojektet Geheim! Russisch-deutsches Projekt zur Digitalisierung deutscher Dokumente in den Archiven der russischen Föderation (germandocsinrussia.org)

Övrigt: Mer om lägren i Långmora och Smedsbo kan hittar du i Tobias Berglund/Niclas Sennerteg: Svenska koncentrationsläger i Hitlertysklands skugga (Natur & Kultur 2008)

 

 

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”UD: Tyska statslösa och judar i svenska ”Konzentrationslager”

    • Hej Georg! Ja vi skrev inte om rysslägren, eftersom de utgjorde en annan kategori läger som existerade i Sverige under kriget. Är du på jakt efter information om lägret i Lissma?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s