Karin Söder var inte först

Många medier hävdar felaktigt att den bortgångna centerpolitikern Karin Söder 1985 blev Sveriges första kvinnliga partiledare, som Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet för att bara nämna några. Även nuvarande centerledaren Annie Lööf hävdar i ett minnesord på partiets hemsida att Söder var ”den första kvinnan som blev partiledare i Sverige”. Svenska Dagbladet rapporterar däremot korrekt att hon var Sveriges första kvinnliga partiledare i riksdagen. SVT kallar henne för den första kvinnliga partiledaren i ingressen på sin webbartikel, men nyanserar först långt ned i texten det påståendet till ”första kvinnliga ledare för ett riksdagsparti” (även DN har verkar senare ha justerat sin artikel på samma sätt – långt ned i texten, men oförändrat felaktigt i ingressen).

Sanningen är att Sverige redan 1975 fick en kvinnlig partiledare – det var nazisten Vera Oredsson (född Schimanski) som i år är 87 år gammal. Hon växte upp i Hitlertyskland och var medlem i den nazistiska ungdomsorganisationen för flickor, Bund Deutscher Mädel. Till Sverige kom hon vid krigsslutet och gifte sig 1950 med den svenske nazistledaren Sven Olov Lindholm. Tio år senare blev hon medlem av det nynazistiska Nordiska rikspartiet och efter två år partisekreterare, men inte bara det, för samma år gifte hon sig med partiledaren Assar Oredsson. År 1975 efterträdde hon honom som partiledare. År 1978 lämnade hon dock över partiledarskapet till maken igen.

I en intervju i ETC häromåret intygade Vera Oredsson att hon fortfarande är en inbiten nazist. Den intervjun hittar du förresten här:

Vera Oredsson: ”Jag är nationalsocialist in i graven” (ETC 4/11 2014)

Uppdatering: Som min vän, författaren Dan Korn, påpekar finns det ännu en kandidat  till titeln Sveriges första kvinnliga partiledare – nämligen Asta Gustafsson, som 1973 var med och grundade det populistiska Fria Samhällspartiet.

Asta Gustafssons många ansikten (av Martin Kristensson)

Asta Gustafsson, populistisk pionjär (av Anna-Lena Lodenius)

Annonser

En reaktion på ”Karin Söder var inte först

  1. Ping: Fake news när DN fabulerar om kvinnliga partiledare |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s