Om vådan av kultur

Vi får hoppas att polis och domstolar ordentligt sätter åt de män och pojkar som har betett sig som kräk mot kvinnor på festivaler och i andra folksamlingar. Det finns bevisligen ett stort behov av att att arbeta med attityder och värderingar i de grupper där sådant förekommer, oavsett var de råkar vara födda. Men jag noterar också att det är väldigt många som plötsligt har blivit kulturexperter i sociala medier, politisk debatt och på ledarsidor.

Intressant med alla tvärsäkra påståenden som haglar om kultur hit och kultur dit, som om det funnes stora och enhetliga block av ”kultur” som vi snabbt kan sortera in människor i – från topp till tå, så att säga.

Vill man som seriös debattör svänga sig med ordet kultur bör man nog vara väldigt noggrann med vad man menar, eftersom ordet i dag gärna används av högerpopulister som ersättningsord för sådant som hudfärg och etnicitet. Att så många över hela det politiska fältet börjat babbla om ”kultur” (ett ord som det inte finns någon tydlig definition av) borde göra alla som koketterar med att de är källkritiska v-ä-l-d-i-g-t vaksamma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s