En pratstund med Beatrix…

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 18.03.45

 

Det här är Beatrix von Storch. Hon är vice partiledare för AfD (Alternativ för Tyskland), som just nu har politisk medvind i vårt grannland – precis som högerpopulistiska partier på andra håll i Europa. Hon har öppet förklarat att polisen utan vidare borde skjuta på flyende kvinnor och barn som försöker korsa gränsen till Tyskland.

Jag tycker att det vore intressant att få träffa fru von Storch för en liten pratstund. Inte om hennes motbjudande åsikter och konspirationsteorier, utan för att få reda på hur hon ser på sin morfar, greve Lutz Schwerin von Krosigk, som var Hitlers finansminister och den som ställde skattemedel till förfogande för det nazistiska lägersystemet och utrotningsprogrammet.

Om någon tror att jag bara försöker plocka billiga nazipoänger eller köra lite gult-by-association genom att dra upp hennes släkthistoria, så är det fel. För det vore genuint intressant att få höra hennes tankar om sin morfars gärningar och (vem vet?) kanske även hinna vädra några funderingar om adelsmän som gjorde andra vägval på hennes morfars tid, till exempel greve Helmut James von Moltke och greve Peter York von Wartenburg. Kanske finns det något för envar att lära. Av rent akademiskt intresse alltså. För det är väl numera på det viset att all historia bara är av akademiskt intresse för oss som lever i dag?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s