Johan Landlös 800 år ur tiden

princejohnMan kan undra hur kung John Lackland (på svenska Johan Utan Land eller Johan Landlös) som avled dagens datum för 800 år sedan, 19 oktober 2016, skulle ha reagerat om han visste att han i nutidens populärkultur mest är känd som en tumsugande prins i djurskepnad? I slutet av 1100-talet satt Johns bror Richard I (Rikard Lejonhjärta) på tronen och John gjorde ett misslyckat uppror när denne befann sig på korståg. Trots detta fick John både behålla livet och efterträda Richard när han dog. Fast det sistnämnda får man inte veta något om i Disneyfilmen från 1973.
Det brukar heta att det är ensamt och blåsigt på toppen, och John Lackland, som regerade över England 1199–1216 hade det definitivt inte så lått på tronen. Han förlorade de normandiska kungarnas hjärtland, hertigdömet Normandie, till Frankrike, blev bannlyst av påven, tvingades slåss mot stormannauppror och såg sig nödgad att underteckna Magna Carta.
Öknamnet Lackland kom sig av att han för att göra sig vän med påven igen gjorde sig till dennes vasall, dvs. han var inte längre suverän herre i sitt eget kungadöme. Många har sedan dess betraktat honom som en av den brittiska historiens mest misslyckade monarker. Det har dock även förekommit försök att omvärdera honom.
Även om varken de medeltida krönikörerna eller William Shakespeare knappast har bättrat på Johns Lacklands rykte, påverkade särskilt Walter Scotts roman ”Ivanhoe” starkt eftervärldens negativa bild av John Lackland. Något som även Disney skruvade till ytterligare:
”This crown gives me a feeling of power! Power! Forgive me a cruel chuckle. Heh-heh-heh. Power…”
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s