Ett hårt skal utan något under

Himmler und DaluegeDagens datum för 70 år sedan, 23 oktober 1946, hängdes SS-generalen Kurt Daluege i Pankrácfängelset i Prag.

Före nazisternas maktövertagande hade Daluege, som tillhörde de allra tidigaste partimedlemmarna, försörjt sig som ingenjör i staden Berlins renhållningsavdelning.

Därefter hade han 1936–1943 varit chef för den nazistiska ordningspolisen, som var ett av regimens makt- och terrorinstrument. År 1942–1943 var han på samma gång chef för den tyska ockupationsmakten i Tjeckoslovakien, eller som det hette i nazistisk terminologi – ”riksprotektor för Böhmen och Mähren”. På den sistnämnda posten ansvarade han för de blodiga repressalierna efter attentatet mot företrädaren Reinhard Heydrich – framför allt utplåningen av byn Lidice, varvid större delen av ortsbefolkningen mördades. 

Vid krigsslutet hamnade han i brittisk fångenskap och fördes till krigsförbrytarfängelset i Nürnberg, men utlämnades så småningom till tjeckerna som ställde honom inför rätta för krigsförbrytelser. Under tiden i Nürnbergfängelset träffade den amerikanske psykiatern Leon Goldensohn Daluege och klassade honom som en oerhört känslokall och sluten människa:

”Det är föga sannolikt att man någonsin kommer att kunna avlocka denne man någon form av emotionell respons, det är jag övertygad om. Hårdheten är ett sedan länge invant beteende, ett yttre skal han burit och använt så länge att det förmodligen inte längre finns någonting kvar under.”

(På bilden: Himmler tar 1943 emot Daluege på sitt kontor.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s