Objudna gäster i Gåsefjärden

u137Strax före klockan tio på morgonen dagens datum för 35 år sedan, 28 oktober 1981, upptäckte fiskaren Bertil Sturkman en ubåt som stod på grund på Torhamnaskär i Gåsefjärden – inne i ett känsligt militärt område i Blekinge skärgård. Ubåten var svart och hade inga som helst beteckningar, men från tornet vajade en vit flagga med blå rand i botten, samt prydd av en stor stjärna och en hammare och skära. Sturkman hade ingen aning om att detta var den sovjetiska örlogsflaggan, men anade ändå att ubåten kom någonstans österifrån. 

I tornet stod också några personer och siktade på honom med kulsprutepistoler, så han ansåg att det var hälsosamt att inte stanna kvar så länge på platsen utan styrde hemåt med fiskebåten. När han kommit hem berättade han för grannen Ingvar Svensson vad han hade sett därute på fjärden. Grannen ringde därefter KA 2, Karlskrona kustartilleriregemente, men blev först inte trodd. Det tog två timmar innan marinens folk kom till platsen och med egna ögon kunde se att den grundstötta ubåten inte var ett hjärnspöke hos en öbo med alltför livlig fantasi.

För svenska allmänheten blev ubåten känd som U-137, men i verkligheten hette den något helt annat: S-363.

Ännu i dag råder oenighet om huruvida det var en medveten kränkning eller ett simpelt navigationsmisstag som låg bakom grundstötningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s