Early som kom för sent till Washington 1864

51776, 1/17/12, 11:39 AM, 8C, 5934x7363 (30+209), 100%, Custom, 1/60 s, R48.5, G32.1, B53.8

I juli 1864, då det amerikanska inbördeskrigets var inne på sitt tredje år, dök en kavalleristyrka bestående av flera tusen väderbitna och tuffa sydstatsveteraner upp alldeles i utkanten av Washington DC, bara tio kilometer från Vita huset. Styrkan leddes av en av sydstaternas skickligaste och aggressivaste kavallerigeneraler vid namn Jubal Early, som föddes dagens datum för 200 år sedan (3 november 1816). Hans räd långt in på nordsidans territorium genom Maryland och Pennsylvania var den militära operation som kom närmast att erövra nordsidans huvudstad under hela kriget – och det vid en tidpunkt då sydsidans militära krafter egentligen var på upphällningen.

President Abraham Lincoln besökte personligen nordsidans försvarsverk för att se hur hans soldater bekämpade Earlys styrka, och blev därmed den ende presidenten i USA:s historia som under sin ämbetsperiod har varit utsatt för fiendens kulor.

När inbördeskriget tog slut flydde Early till Mexiko, där han förgäves letade efter sydstatsstyrkor som var beredda att fortsätta kriget. Han benådades efter ett par år av president Andrew Johnson och slog sedan ned som advokat i Lynchburg, Virginia. Han fortsatte hela livet igenom att vara en inbiten vit rasist som aldrig ångrade att han varit med och dragit igång ett inbördeskrig och som under återstoden av sitt liv strävade efter att försköna sydstaternas kamp och nederlag i kriget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s