När Mendelssohns staty blev droppen

bundesarchiv_bild_151-58-16_volksgerichtshof_dr-carl_goerdelerFrån början hade staden Leipzigs konservative borgmästare Carl Goerdeler välkomnat nazisternas maktövertagande i Tyskland, som ett löfte om ett slags nationell pånyttfödelse. Några år senare hade hans illusioner försvunnit och han hade förvandlats till en stark motståndare till nazisternas politik. Droppen för honom kom dagens datum för 80 år sedan, 9 november 1936, när nazister i Leipzig rev ned en staty av Felix Mendelssohn för att denne kompositör hade varit av judisk börd. Goerdeler avgick i protest som borgmästare och började aktivt motarbeta nazistregimen. Under de följande åren reste han runt bland västländerna för att varna för nazismen och skapa kontakter mellan de allierade regeringarna och oppositionskretsarna i Tyskland. 

Under andra världskriget var Goerdeler en av de viktigaste nyckelpersonerna i nätverket av mer eller mindre löst organiserade oppositionsgrupper mot nazisterna. Runt honom bildades ”Goerdelerkretsen”, som var en gruppering av konservativa personer som ville störta naziregimen. Goerdelers civila grupp hade särskilt goda kontakter med det hemliga militära motståndet som leddes av generalen Ludwig Beck.

Efter att 20 juliattentatet 1944 mot Hitler hade misslyckats greps Goerdeler av Gestapo och ställdes inför den nazistiska folkdomstolen (på bilden Goerdeler stående till höger), som dömde honom till döden. Den 2 februari 1945, bara några månader före krigsslutet, hängdes han i Plötzenseefängelset I Berlin,

Även om han i historieböckerna skildras som en av de främsta motståndsmännen mot nazismen har hans egna politiska visioner för Tyskland ofta hamnat i skymundan. Som utpräglad representant för den tyska konservatismen var han inte direkt begeistrad av ”överdriven demokrati” eller av minoriteters rättigheter: enbart tyska judar som kunde dokumentera att de hade bott i Tyskland i många generationer skulle få medborgerliga rättigheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s