Quo vadis, Domine?

2492kalbjpg_00000001675

Simon Petrus är på flykt från Rom eftersom hans liv är i fara, men på vägen möter han i en uppenbarelse Jesus på väg åt andra hållet. Han frågar honom: ”Quo vadis, Domine?” (Vart går du, herre?) Och får svaret: ”Till Rom, för att låta korsfästa mig igen.” Då avbryter Petrus flykten och beger sig tillbaka till Rom, där han avrättas genom korsfästning. Denna legend ur de apokryfiska Petrusakterna inspirerade den polske författaren Henryk Sienkiewicz,som avled dagens datum för 100 år sedan (15 november 1916) till hans världsberömda mastodontroman ”Quo vadis” som kom ut första gången 1894–1896 på polska och som också blev hans internationella genombrott. Boken har filmatiserats flera gånger, mest berömd är Hollywoodversionen från 1951 som nominerades till åtta Oscarstatyetter.

”Quo vadis” var en av de böcker som renderade Sienkiewicz Nobelpriset i litteratur år 1905 ”på grund av hans storartade förtjänster som episk författare”.

Fast om vi ska vara petiga var det nog inte på latin som Petrus och en återuppstånden version av Jesus pratade med varandra, utan arameiska. Men vad Quo vadis blir på detta språk vet jag inte.

(Detalj ur målningen ”Domine, quo vadis?” av Annibale Carracci (1560–1609).)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s