När DDR stängde dörren bakom Wolf Biermann

biermann-stichtagnovember-zwanzigsechzehn-100_v-ardfotogalerieDagens datum för 40 år sedan, 16 november 1976, berövades vissångaren Wolf Biermann under en utlandsresa sitt östtyska medborgarskap. Detta efter ett beslut på högsta ort i den östtyska kommunistregimen.

I elva år hade det varit förbjudet för Biermann att uppträda hemma i Östtyskland, eftersom myndigheterna hade stämplat honom som oppositionell. I november 1976 hade Biermann överraskande fått utresetillstånd för att göra en turné i Västtyskland. Första konserten ägde rum den 13 november i Kölns sporthall på inbjudan av fackföreningen IG Metall. 

Under konserten sa Biermann till publiken: ”När jag hörde att sex-och-en-halvtusen personer är här fick jag panik. Kanske beror det på att jag under de senaste åren alltid har sjungit i ett rum.”

Han förklarade också öppet att han trodde på en demokratisk kommunism i Rosa Luxemburgs anda och kritiserade Östtyskland, som inte motsvarade detta ideal. ”Därborta råder diktatur, men det är inte proletariatets diktatur”, förklarade han. Vidare kritiserade han under konserten att hans landsman, författaren Reiner Kunze, hade fått yrkesförbud efter att han skrivit några dikter som den östtyska kommunistledningen ogillade.

”I så många år har man bett mig att inte sjunga att man nu måste be mig att sluta sjunga”, skämtade Biermann när den två timmar långa konserten hade blivit dubbelt så lång.

Några dagar efteråt fick Biermann alltså beskedet att han inte var välkommen tillbaka till Östtyskland. Det var ett beslut som givetvis hälsades med pliktskyldigt jubel av den statskontrollerade östtyska pressen. I Västtyskland möttes däremot beslutet av hård kritik. Dessutom undertecknade drygt 100 östtyska skådespelare, musiker och författare ett protestbrev mot att Biermann kastats ut ur landet – allihop fick genast yrkesförbud.

Biermann fann sig snabbt tillrätta i Västtyskland och har sedan dess fortsatt att vara en av de mest kända tyska kulturpersonligheterna. Sedan början av 1980-talet tog han också helt avstånd från kommunismen i alla dess former, och blev en uttalad antikommunist.

I går fyllde han 80 år.

(Bilden från konserten i Köln.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s