Kejsaren över det habsburgska skymningsriket

franz_5

När Österrike-Ungerns kejsare Franz Joseph I avled dagens datum för 100 år sedan, 21 november 1916, var han den monark som regerat längst (som myndig person) i världshistorien – 68 år. Hans regeringstid var dock full av politiska och personliga vedermödor. De flesta av hans krig gick åt skogen (Sardinien 1859, Preussen 1866, Serbien 1914) och han hade full sjå med att hålla samman ett imperium som knakade i fogarna – och i vars parlament gapiga nationalister från rikets olika etniska grupper kastade glåpord mot varandra och ibland tog till handgripligheter.

På det personliga planet var det kanske inte heller så roligt. Hans gemål, kejsarinnan Elisabeth, tillbringade det mesta av sin tid på alla andra platser än vid sin makes sida i det andryga och ceremoniellt förstelnade habsburgska hovet i Wien. Efter att hans son begått självmord med sin käresta (”Mayerlingdramat”) och hans bror gått bort, gick tronföljden över till hans hetsporre till brorson Franz Ferdinand som han inte hyste några varma känslor för, och som i praktiken förvisades från hovet sedan han gift sig långt under sin värdighet: hans hustru var nämligen ”bara” en tjeckisk grevinna.

Efter det dödliga attentatet på ärkehertigen Franz Ferdinand och dennes hustru i Sarajevo lyckades kejsaren knappt ens fälla några krokodiltårar, utan kallade privat dubbelmordet för Guds straffdom för ett illegitimt äktenskap. Det tarvade dock en liten straffexpedition mot Serbien, som anklagades för att ha legat bakom attentatet, men det får i efterhand ses som en av historiens största blundrar, eftersom det oavsiktligt tände gnistan till första världskriget.

Franz Ferdinands pompösa begravning var sista gången som det habsburgska kejsardömet kunde visa all sin ståt och glans. Bara två år senare upphörde det månghundraåriga kejsardömet att existera när nederlaget i första världskriget var ett faktum.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s