Hur Farrokh B. blev Freddie M.

skarmavbild-2016-11-24-kl-05-50-36

Farrokh Bulsara föddes ett år efter andra världskriget i den brittiska kolonin Zanzibar, som i dag är en del av Tanzania. Hans föräldrar Bomi och Jer Bulsara var indiska zoroastrier från Gujarat, men de var ursprungligen av persisk härkomst. Till Zanzibar hade de flyttat på grund av pappans arbete som lägre tjänsteman i den brittiska kolonialförvaltningen.

Föräldrarna var måna om att Farrokh skulle få en fin utbildning och skickade honom till internatskola St. Peters i Panchgani utanför Bombay. Där började han kallas Freddie av sina klasskamrater och det var ett namn som fastnade. På internatskolan tog han också pianolektioner och en klasskamrat mindes senare att han hade förmågan att höra en låt en enda gång på radion, bara för att sedan sätta sig vid pianot och spela den. Tolv år gammal bildade han bandet The Hectics tillsammans med några klasskompisar, och de spelade mest låtar av Cliff Richard och Little Richard.

Freddie Bulsara hade nätt och jämnt hunnit återvända till familjen i Zanzibar 1963 förrän de tvingades fly till Storbritannien på grund av oroligheterna som utbröt efter att kolonin blivit självständig. Familjen Bulsara slog sig ned i ett litet hus i Feltham, medan Freddie började plugga konst på Ilseworth Polytechnic College i London. Så småningom tog han examen i konst och grafisk design vid Easting Art College.

Efter college sålde han secondhand-kläder och jobbade på flygplatsen Heathrow i några år samtidigt som han spelade i diverse band. Personer som mötte honom vid den här tiden minns honom som väldigt blyg, men mycket musikintresserad. År 1970 var han med och bildade ett band tillsammans med gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor. May och Taylor var väldigt skeptiska mot Freddie Bulsaras förslag till bandnamn – Queen – men han fick sin vilja igenom.

Snart tog han ett artistnamn efter en låtrad i ”My Fairy King” som finns med på debutplattan ”Queen” 1973:

”Mother Mercury
Look what they’ve done to me”

Resten är, som det brukar heta, historia. Freddie Mercury avled dagens datum för 25 år sedan, 24 november 1991.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s