Everest eller Eve Rest?

george-everestÅr 1852 var de brittiska lantmätarna som i årtionden hade mätt och kartlagt kronkolonin Indien säkra på att de hade hittat världens högsta berg. I brist på bättre namn kallade de det bara för Berg nummer femton (Peak XV). Den dåvarande överlantmätaren i Indien, Andrew Waugh, hävdade att han inte kunde hitta några lokala namn för berget och bestämde sig för att uppkalla det efter sin forne chef och företrädare på posten som General Surveyor.
Den forne chefen var emellertid inte alls road av idén och hävdade att indier inte kunde uttala hans namn, än mindre skriva det på hindi. Trots invändningarna beslutade Royal Geographical Society i London år 1865 att döpa berget efter geografen George Everest (bilden) som avled dagens datum för 150 år sedan, 1 december år 1866.
Ironiskt nog kan George Everests invändning att indierna inte kunde uttala hans namn korrekt också sägas gälla för resten av världens befolkning: namnet uttalades nämligen ”Eve Rest”.
Dessutom hade Waugh fel när han påstod att berget var namnlöst. Dess ursprungliga namn fanns redan förtecknade på en fransk 1700-talskarta: människorna på bergets norra sida kallade det för ”Chomolungma”, medan de som bodde på södra sidan kände det som ”Deodungha”.
Om George Everest kan det för övrigt berättas att han var en brittisk artilleriofficer som år 1818 kommenderades till Indien och blev assistent åt den dåvarande överlantmätaren som hade börjat kartlägga Indien år 1806. Everest blev själv Indiens överlantmätare under åren 1830–1843. När han drog sig tillbaka och återvände till sitt hemland var kartläggningen av den indiska subkontinenten inte på lång vägar avslutad. Det blev den först i början av 1870-talet, efter nästan 70 års resande, mätande och ritande.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s