Himmlers Rasputin

wiligut-betterHan kallades av vissa för ”Himmlers Rasputin”, för han blev på 1930-talet SS-ledarens mest betrodde rådgivare i ockulta frågor. Mystik, mytologi och germansk förhistoria tillhörde de saker som intresserade Himmler och den pensionerade österrikiske arméöversten Karl Maria Wiligut vann hans förtroende som expert på dessa områden. På Himmlers uppdrag genomförde han mellan 1933 och 1939 studier för att spåra germanernas ursprung. Han designade SS dödskallering och var den som förmådde Himmler att förvandla den gamla westfaliska medeltidsborgen Wewelsburg till en kultplats där Himmler skulle få utlopp för sina fantasterier om SS som en pseudoreligiös orden. Vidare utformade han ceremonier åt SS som skulle klä organisationens ideologi och rasistiska mål i ett slags helig skrud. Han ägnade sig också åt runor, heraldik och symboler och fungerade även som Himmlers astrolog. Själv hävdade Wiligut till råga på allt att han var den siste avkomlingen av asagudarna.

För Himmler var alltså Wiligut – eller Karl Maria Weisthor som han kallade sig på den tiden – en mycket betydelsefull person och han befordrade honom till SS-Brigadeführer (motsvarande generalmajor) och gav honom också en post som avdelningschef i en av SS centrala ”myndigheter”, den så kallade ras- och bosättningsstyrelsen.

Sommaren 1939 tvingades Wiligut/Weisthor dock lämna SS sedan även Himmler blivit övertygad om att han delvis var en lurendrejare, samt därför att han på grund av ett omfattande alkohol- och medicinmissbruk bröt mot SS-männens stränga renlevnadsregler. När Himmler skickade en annan av sina betrodda män till Österrike för att göra efterforskningar om Wiliguts bakgrund upptäckte man att han på 1920-talet hade suttit inspärrad på mentalsjukhus i Salzburg och att han hustru hade fått honom omyndigförklarad. Dessutom hade HImmler i slutet av 1930-talet tonat ned sin ockultism (som starkt ogillades av Hitler), men Himmler fortsatte ändå att hålla kontakten med Wiligut, som bodde i staden Goslar under de sista åren av sitt liv.

Wiligut, som föddes dagens datum för 150 år sedan (10 december 1866), slutade sina dagar drygt ett halvår efter andra världskrigets slut, utan att ha fått sin teori bekräftad att det sjunkna Atlantis i själva verket hade legat i en dalgång i norra Irak. Fast en figur som Wiligut behövde förstås inga vetenskapliga belägg för någonting när en stark övertygelse sågs som fullt tillräcklig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s