”Du borde skjutas”

History_Eden_on_Battle_of_Britain_Speech_SF_still_624x352.jpg

 

Den unge, elegante kaptenen Anthony Eden, stabschef i en brittisk infanteribrigad, var våren 1918 stationerad i La Fere på västfronten. Det var mitt under ”Kejsarslaget”, den stora offensiv som var Tysklands sista försök att vinna kriget mot Storbritannien och Frankrike.

När Eden sjutton år senare hade blivit utrikesminister och mötte Hitler i Berlin kom kriget på tal, och de båda männen insåg att de våren 1918 hade befunnit sig mittemot varandra, på samma frontavsnitt. Efter middagen frågade den franske ambassadören i Berlin, André Francois-Poncet, Eden om detta verkligen stämde och när Eden bekräftade detta konstaterade fransmannen: ”Och du missade det. Du borde skjutas!”

Trots den franske diplomatens skämtsamma kritik mot britten för att ha saknat förmåga att skåda in i framtiden gjorde Eden en lysande politisk karriär, framför allt som Churchills utrikesminister 1940–1945. Efter kriget var han en av Storbritanniens allra populäraste politiker, men det ändrades i ett nafs när hans som premiärminister drog in Storbritannien i det lika äventyrliga som fiaskoartade Suezkriget mot Nassers Egypten 1956. Det berodde på en serie monumentala felbedömningar och missgrepp, till vilka de mediciner han då gick på kan ha bidragit. Han tvingades avgå i början av 1957 och betraktas numera som Storbritanniens minst lyckade regeringschef under förra seklet.

Han drog sig därefter helt tillbaka från politiken och avled dagens datum för 40 år sedan, 14 januari 1977. I memoarerna och andra uttalanden efter kriget försvarade han alla sina åtgärder i samband med Suezkrisen och vägrade gå med på att han hade begått några misstag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s