Tyska officerare i Egypten och Gamal Abdel Nassers statskupp 1952

Skärmavbild 2017-01-19 kl. 00.10.33.pngEn CIA-rapport från 1952, som nyligen har avhemligats av den amerikanska underrättelseorganisationen, tycks bekräfta att de egyptiska officerare som genomförde statskuppen som förde Nasser till makten fick hjälp av tyska före detta officerare från Hitlers Wehrmacht.

Det var den 23 juli 1952 som den dåvarande egyptiska regeringen störtades av en grupp egyptiska officerare under ledning av generalmajor Naguib och major Nasser. Trots sin lägre militära rang var det Nasser som var kuppmakarnas egentlige ledare och kuppen förde honom till makten som premiärminister 1954–1958 och president 1958–1970. Ända sedan kuppen 1952 har den egyptiska militären mer eller mindre öppet styrt Egypten, med undantag av Muslimska brödraskapets kortlivade styre i samband med den arabiska våren.

Vid tiden för kuppen 1952 arbetade en grupp tyska militära rådgivare i Egypten. De hade allihop en bakgrund i den tyska armén, men hade blivit arbetslösa när Tyskland 1945 förlorade andra världskriget. Gruppen leddes av artillerigeneralen Wilhelm Fahrmbacher och blev en spelbricka i kalla krigets maktkamp om Mellanöstern, vilket jag skildrar i boken Hakkorset och halvmånen (Natur & Kultur 2014). I boken berättar jag också om de spekulationer som förekom redan i samtiden om att kuppmakarna hade fått hjälp av de tyska officerarna.

I den nu publicerade rapporten från den 10 september 1952, som är ett sammandrag av flera andra underrättelserapporter, heter det under rubriken ”Tyska militära rådgivares inflytande växer i Egypten”:

Tyska officerare som fungerar som rådgivare åt den egyptiska regeringen anser att deras ställning är tryggare som ett resultat av militärkuppen i juli. De tyska officerarna kommer enligt uppgift att stanna kvar i Egypten såvida inte gynnsammare möjligheter dyker upp i Västtyskland.

/1,5 rader maskerade/ General Fahrmbacher, den ledande tyske militärrådgivaren, träffade privat general Nagib /sic/ flera gånger före julikuppen. Vid dessa tillfällen ska han enligt uppgift ha försett Nagib med detaljerade planer för hur man besätter och håller Kairo.

Genast efter kuppen hyllade Nagib de tyska officerarna i närvaro av både sin egyptiska militära stab och de tyska officerarna. /1,5 rad maskerad/

Kommentar: Flera rapporter har visat att de tyska militärrådgivarna spelade en mindre roll i militärkuppen än artiklar i pressen har gett sken av.

Dokumentet som baseras på fler underrättelserapporter än de som fanns tillgängliga när boken skrevs, bekräftar dock de slutsatser som dras i boken om de tyska officerarnas roll i statskuppen.

Källa: CIA, Office of Current Intelligence: Current Intelligence Digest, 10 september 1952. Tillgänglig via CIA:s Electronic reading room.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s