Kurt Waldheims chef – krigsförbrytaren Alexander Löhr

Skärmavbild 2017-02-16 kl. 07.31.12.pngTerror mot civilbefolkningen och halshuggning av en hel stat genom ett enda brutalt flygangrepp mot fiendens huvudstad och politiska ledning. Det var de viktigaste ingredienserna i ett framtida luftkrig, så som den österrikiske officeren Alexander Löhr såg det i mitten av 1930-talet. Vid den tiden kunde han dock knappast tro att han skulle få möjlighet att omsätta sina teorier i verkligheten – han var vid den tiden chef för Österrikes pyttelilla flygvapen, vars existens var en militär hemlighet. Detta eftersom Österrike enligt fredvillkoren efter första världskriget lika lite som Tyskland tilläts ha militärt flyg. 

Efter Hitlertysklands annektering av Österrike 1938 blev Löhr, som var en övertygad nazist, officer i Görings Luftwaffe och steg snabbt i graderna – slutligen blev han generalöverste, vilket var sista pinnhålet innan fältmarskalk. Under andra världskriget ledde han de tyska bombplansstyrkor som den 24 september 1939 lade Warszawa i ruiner. Hans namn är dock mest förknippat med de urskillnigslöa bombangreppen mot Belgrad den 6-7 april 1941, då tusentals civila dödades och tiotusentals byggnader förstördes. Längre fram under kriget förde han befälet över den tyska ockupationsmakten på Balkan, och ansvarade för blodiga repressalier mot civilbefolkningen i samband med kampen mot partisanerna. Han tolererade även SS/Gestapos deportationer av åtminstone 70 000 judar från sitt befälsområde. Som militär befälhavare var han skoningslös mot försvarslösa civila, men som privatperson en synnerligen bildad och språkkunnig man, som talade alla balkanspråk utom grekiska.

Trots att listan på hans illgärningar hade blivit lång var det dock framför allt angreppen på Belgrad som han skulle få stå till svars för. Efter en rättegång inför en jugoslavisk militärdomstol ställdes han dagens datum för 70 år sedan, 16 februari 1947, framför en exekutionspluton i Belgrad.

Så sent som för två år sedan avlägsnades en minnestavla som hedrade Löhrs minne i garnisonskyrkan i Wien. Där hade den hängt i flera årtionden, trots att Löhr var en ökänd krigsförbrytare.

För övrigt tjänstgjorde Kurt Waldheim, senare FN-chef 1972–1981, som ung officer i Löhrs stab på Balkan. Avslöjandet om detta blev startpunkten för den så kallade Waldheimaffären, men det är en annan historia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s