Karl May 175 år

Skärmavbild 2017-02-25 kl. 18.30.35.pngGrattis på 175-årsdagen Karl May (1842–1912), som blev en superkändis i Tyskland och på andra håll i världen genom sina äventyrsböcker om den ofelbare tyske vildavästernhjälten Old Shatterhand och hans ädle indianske vän, hövdingasonen Winnetou.

Många av Mays läsare var övertygade om att Old Shatterhand var identisk med May och att böckernas var baserade på Mays verkliga upplevelser – något som han själv gärna ville få omgivningen att tro. Fast May hade aldrig varit i Amerika när han började skriva böckerna. Även om historierna inte var verkliga utan ett påhitt – trots Mays ihärdiga försök att få alla att tro motsatsen – innebar det inte att hans verkliga liv var trist och innehållslöst. Det var emellertid inte den sortens livshistoria som de flesta vill se berättad på tidningarnas förstasidor: May som var född i en fattig tysk vävarfamilj blev utkastad från lärarseminariet på grund av en stöld och inledde en karriär som småförbrytare, kåkfarare och skriftställare. Han satt flera vändor i fängelse på grund av stöld, förfalskning, lösdriveri med mera – och även när han efter många år blivit en laglydig medborgare, fortsatte han gång på gång att bryta mot det åttonde budet, även som firad författare. Till exempel lade han sig till med en doktorstitel, trots att han aldrig hade satt sin fot på ett universitet, samt lät påskina att han talade mer än ett dussin språk och hade rest över hela världen. Doktorstiteln fortsatte han envist att använda, trots att han blivit överbevisad om att han inte hade rätt till den. Han anklagades också på goda grunder för att ha plagierat vissa av sina berättelser från andra författares böcker. 

Det tvångsmässiga behovet av att ljuga för framstå som intressantare än han var – även efter att han blivit en firad och internationellt känd författare – är ett psykologiskt karaktärsdrag som dyker upp hos andra personer här och var i historien. Till exempel hos en viss Adolf Hitler, som hade Mays romaner som favoritlektyr.

På svenska har hans äventyrsböcker kommit ut i många upplagor och översättningar. Men i dag är han bortglömd av de flesta svenska läsare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s