Finansminister med skamfilat rykte

Bundesarchiv_Bild_101I-808-1236-08,_Berlin,_Reichstagssitzung,_Goebbels,_Ribbentrop.jpgHan hade studerat i Lausanne och Oxford och hade en brant ämbetsmannakarriär i Weimarrepubliken bakom sig när han 1932 utsågs till finansminister i Franz von Papens regering – en av de sista ministärerna innan nazisterna tog makten. Greve Lutz Schwerin von Krosigk hade dessförinnan aldrig engagerat sig i politiken, men räknades till de konservativas läger. Även om von Papens regering blev kortvarig stannade von Krosigk kvar på finansministerposten under hela nazitiden och blev medansvarig för krossandet av den tyska demokratin, de ekonomiska krigsförberedelserna och plundringen av judiska tillgångar. Han var dock i det närmaste osynlig i offentliga sammanhang och följaktligen relativt okänd för allmänheten.

Efter Hitlers död fortsatte han som minister i storamiral Karl Dönitz 23-dagarsregering i maj 1945. I ett radiotal som han höll den 2 maj 1945 blev han en av de fösta som använde uttrycket ”järnridån” om de framflyttade sovjetiska positionerna i Östeuropa – det var ett uttryck som han hade snappat upp från en artikel av propagandaminister Goebbels. Knappt ett år senare blev uttrycket världsberömt genom ett tal av Winston Churchill.

I en amerikansk krigsförbrytarrättegång i Nürnberg mot höga nazistiska ministrar och regeringstjänstemän (”Wilhelmstrasserättegången”) dömdes han till tio års fängelse, men släpptes redan efter ett par år på grund av en amnesti. Detta som ett led i amerikanernas strävan att göra gårdagens fiender till dagens bundsförvanter under det kalla kriget (alltså inte den avdankade finansministern von Krosigk utan Västtyskland, duh).

Dagens datum för 40 år sedan, 4 mars 1977, avled von Krosigk i tyska Essen efter en framgångsrik författarkarriär på ålderns höst, då han givetvis gjorde sitt bästa för att putsa upp sitt skamfilade rykte. Ett barnbarn till honom spelar nuförtiden en framträdande roll i tysk politik. hon heter Beatrix von Storch och är en av de högsta ledarna för det högerextrema AfD (Alternativ för Tyskland) och föreslog häromåret på fullt allvar att flyktingar borde skjutas vid tyska gränsen.

(På bilden: von Krosigk i mörk uniform snett bakom Joseph Goebbels. Foto: Bundesarchiv)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s