Austin Henry Layard 200 år

Mr._Layard_at_Kooyoonjik.jpg

De betedde sig inte som dagens arkeologer, utan förstörde, missade eller struntade ofta i en massa viktiga fynd i jakten på de spektakulära grejerna. Men deras pseudoarkeologiska härjningar i 1800-talets Mellanöstern och på andra håll i världen blev till spännande berättelser som jag slukade med hull och hår i yngre tonåren, bland annat via Leonard Cottrells bok ”Försvunna städer” som jag lånade gång på gång på skolbiblioteket i det lilla småländska Braås,

Dagens datum är det därför på sin plats att gratulera Sir Austen Henry Layard (1817–1894) på 200-årsdagen. Layard var en brittisk äventyrare som lejdes som inofficiell medhjälpare av den brittiske ambassadören i Konstantinopel. det var också samme ambassadör som uppmuntrade honom att utforska de antika ruinerna i Assyrien. Under åren 1845–1849 gjorde han utgrävningar i de sedan ett par tusen år försvunna assyriska städerna Nineve och Nimrud, vars namn var kända från Bibeln. Senare grävde han även på platsen för det gamla Babylon. Under de assyriska utgrävningarna upptäckte han bland annat det arkiv med kilskriftstavlor som kom att kallas för ”Kung Assurbanipals bibliotek” (som bland annat innehöll Gilgamesheposet) och en serie numera välkända reliefer från det kungliga palatset. 

År 1848-1849 grundlade han sin vetenskapliga (nåja) berömmelse med hjälp av boken ”Nineveh and its Remains: with an Account of a Visit to the Assyrians, and the Yezidis, and an Inquiry into the Manners and Arts of the Ancient Assyrians”.

När han tyckte att han var färdig med Assyrien och Babylonien återvände han på 1850-talet till London och inledde en politisk karriär varvid han blev statssekreterare på Foreign Office i flera omgångar , och därefter som diplomat i Madrid och Konstantinopel. Ålderns höst tillbringade han i ett 1400-talspalats i Venedig.

Layard tillhörde arkeologins pionjärer, även om skattjägare nog är en mer träffande beskrivning av födelsedagsbarnet.

(Bilden: Austen Henry Layard vid utgrävningarna av Nineve.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s