Massmördaren som försvarade Baghdad

1233106_940x531.jpgBaghdad hotades av den fientliga expeditionsstyrkan som obevekligt slagit sig fram söderifrån. Försvaret av staden leddes av en massmördare som till varje pris tänkte stoppa inkräktarna. Kanske låter det som händelser som de flesta av oss har sett i realtid på tv, men det här handlar om den brittiska erövringen av Baghdad dagens datum för 100 år sedan, 11 mars 1917.

Den brittiske generalen sir Stanley Maude – av soldaterna kallades han för ”Systematic Joe” eftersom han var så metodisk och tog så god tid på sig när han genomförde sina militära operationer – ledde en av de brittiska expeditionskårer som under första världskriget stred mot Tysklands bundsförvant i Mellanöstern, det ottomanska riket.
Genom en taktisk fint lyckades han sätta skräck i den ottomanske befälhavaren, Halil Pasha, så att denne helt enkelt övergav Baghdad och slog till reträtt. Strax därefter utfärdade Maude en proklamation till stadens invånare med följande innehåll: ”Our armies do not come into your cities and lands as conquerors or enemies, but as liberators.” Ett budskap som ironiskt nog upprepades nästan ordagrant av amerikanerna inför dessa Baghdadbors ättlingar 86 år senare.

Ett halvår efter Baghdads fall var Maude död, ett offer för koleran. Den ottomanske generalen Halil Pasha överlevde däremot sitt nederlag med 40 år och fem månader. Han avled som pensionär i Istanbul i augusti 1957. Det fanns dock många människor som gärna hade sett att hans liv blev betydligt kortare än så, eftersom han var en av de ansvariga för folkmordet på 1,5 miljoner armenier 1915, ett brott som fortfarande förnekas av Turkiet. Halil Pasha var även nära släkt med premiärministern Enver Pasha, som var en av folkmordets huvudorganisatörer.

I sina postumt utgivna memoarer erkände Halil Pasha stolt att han deltagit i massakrerna på armenierna. Han skröt om att han hade försökt utrota varenda armenier – män, kvinnor och barn – eftersom han ansåg att de utgjorde ett hot på grund av deras påstådda bristande lojalitet mot den ottomanska staten.

Efter första världskrigets slut flydde han till Moskva, för att slippa bli utlämnad till segrarmakterna och ställd inför rätta för krigsförbrytelser. Han höll sig undan i fyra år tills kusten var klar och han kunde återvända hem. Inte ett strå kom att krökas på hans huvud under återstoden av hans liv i Turkiet.

(Bilden: Halil Kut Pasha)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s