Pedagogen som ordnade bokbål

17264250_10154493526647496_9054238122282985325_n.jpg

Från början var pedagogen Ernst Krieck liberal, men i slutet av 1920-talet gled han alltmer över i nazismen och efter Hitlers maktövertagande belönade nazistpartiet hans lojalitet genom att utnämna honom till rektor för universitetet i Frankfurt am Main. Han blev därmed Tysklands förste nazistiske universitetsrektor och under det år (1933–1934) som han hade den posten genomförde han en massiv utrensning av universitetet, som nazisterna betraktade som särskilt ”judiskt -marxistiskt” anfrätt. Av 355 forskare tvingades 109 sluta på grund av att de hade fel ras eller fel politisk åsikt, däribland filosofen Theodor Adorno (”halvjude”) och teologen Paul Tillich (socialist).

Likaså hindrade Krieck judiska, kommunistiska och socialdemokratiska studenter från att fortsätta sina utbildningar samt anordnade ett stort bokbål med oönskad litteratur. Utrensningen på universitetet i Frankfurt var exceptionell även med nazistiska mått mätt: medan de tyska universiteten och högskolorna i genomsnitt sparkade 15 procent av sin personal drabbades var tredje i Frankfurt.

Under nazitiden betraktades Krieck som en av de två ledande nazistiska pedagogerna, som arbetade för att införa nazistiska undervisningsmetoder i skolorna. Under krigsåren var han även medarbetare i det pseudovetenskapliga ”Institutet för utforskandet och eliminerande av det judiska inflytandet på det tyska kyrkolivet”, vars arbete på sitt sätt bidrog till radikaliseringen av de nazistiska judeförföljelserna och till att kratta manegen för folkmordet. Den som läste institutets tidning Weltkampf 1941–1945 kunde sedan inte påstå att han eller hon var illa underrättad om hur den nazistiska politiken mot judarna utvecklades. Detaljerat redovisades hur Europas judar drabbades av yrkesförbud, reducerade matransoner, placerades i ghetton och sedan ”förflyttades”. Läsarna informerades också om det antisemitiska lagstiftandet i Tyskland, hos Tysklands bundsförvanter och i de tyskockuperade områdena.

När kriget var över betraktades Krieck dock som en alltför liten fisk i det stora bruna havet för att de allierade skulle prioritera hans fall före andra krigsbrottsutredningar. Han tillbringade de sista två åren av sitt liv i ett amerikanskt interneringsläger, där han avled dagens datum för 70 år sedan, 19 mars 1947.

(Bilden: Ernst Krieck, utan hatt, som universitetsprofessor i Heidelberg 1934–1945)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s