En odödlig bråkstake

brax1200.jpgNamnet på en av USA:s mest kända militärbaser, Fort Bragg i North Carolina, är det yttersta beviset för att ingenting biter på lokalpatriotismen. Basen, som grundades under första världskriget, är nämligen döpt efter traktens store son Braxton Bragg, som föddes dagens datum för 200 år sedan, 22 mars 1817. Bragg betraktas allmänt som en sällsynt oduglig sydstatsgeneral under amerikanska inbördeskriget.

Han hade rykte om sig som en extremt osympatisk figur som inte bara trampade på sina underlydande utan också bråkade med nästan alla sina chefer. Trots alla fiender han skaffade sig lyckades han hålla sig kvar i det längsta.

Hans standardtaktik i strid var att utan finesser kommendera sina trupper att göra frontalanfall rakt mot fienden, varvid de oftast blev skjutna i småbitar utan att generalen verkar ha lärt sig något väsentligt av misstagen. Så förlorade han också nästan alla fältslag han utkämpade, utom vid Chickamauga i Tennessee, i september 1863.

Hans grälsjuka och osmidighet var så legendarisk att det cirkulerade en populär historia om en incident som ska ha inträffat när när han var både kompanichef och sin egen kvartermästare i USA:s armé före inbördeskriget. Som kompanichef skickade han en begäran till kvartermästaren (som alltså var han själv) och när han tog emot begäran som kvartermästare avslog han den. Sedan pågick korrespondensen mellan kompanichefen Bragg och kvartermästaren Bragg tills kompanichefen Bragg tröttnade och vände sig till sin närmaste chef och bad honom lösa tvisten. Anekdoten, som härrör från hans motståndare på nordsidan Ulysses S. Grant, är utan tvekan ett hittepå, men säger ändå något om det rykte som Bragg hade under sin karriär.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s