Rommels föregångare i Gaza

T-Kress&Lager.jpgGazas försvarare var väl förskansade och förberedda när inkräktarnas soldater kom. Försvararna avvärjde anfallet och fienden tvingades dra sig tillbaka med svansen mellan benen. Kanske låter det som Hamas våta dröm, men det handlar om detsom i historieböckerna kallas för Första slaget om Gaza, som utkämpades dagens datum för 100 år sedan, 26 mars 1917.

En turkisk styrka, som i praktiken leddes av den tyske översten Friedrich Kress von Kressenstein, försvarade Gaza mot den brittiska Egyptian Expeditionary Force (EEF), som var sammansatt av britter och australiensare. EEF hade kommit genom Sinaiöknen för att tränga in i de ottomanska besittningarna i Palestina, men deras framryckning hejdades vid Gaza som hade förvandlats till ett starkt fäste. Trots att britterna inte lyckades erövra Gaza på första försöket rapporterade brittiska tidningar att slaget hade vunnits. Därför lät turkarna fälla flygblad över de brittiska trupperna med budskapet: ”Ni besegrade oss i kommunikén, men vi slog er vid Gaza.” Även EEF:s andra försök att storma Gaza (Andra Gazaslaget) i april samma år misslyckades. 

Först i november lyckades brittiska styrkor under ledning av general Edmund Allenby (han som har gett namn åt den berömda Allenbybron mellan Israel och Jordanien) driva bort turkarna från Gaza och senare samma år tåga in i Jerusalem.

Kress von Kressenstein fick skulden för nederlaget vid Gaza och förflyttades från Palestina. I juni 1918 ledde han en tysk militärexpedition till Georgien, som hade förklarat sig självständigt från Ryssland och som hade ställt sig under tyskt beskydd. Där hjälpte han till att förhindra att bolsjevikernas Röda armé trängde in i Abchazien. Efter vapenstilleståndet i november 1918 tvingades von Kressenstein och hans lilla styrka lämna Georgien som 1921 återigen invaderades av Röda armén och inte blev självständigt igen förrän 1991.

Kress von Kressenstein (till vänster på bilden i sitt högkvarter i Gaza) är i stort sett bortglömd i dag men kan i viss bemärkelse betraktas som en föregångare till Rommel och dennes krig i öknen. Före Gazaslagen hade Kressenstein med sina styrkor gjort en djärv framstöt genom Sinaiöknen och nästan lyckats ta sig över Suezkanalen. Britterna betraktade honom som en skicklig och farlig motståndare och han avverkade likt Rommel flera brittiska generaler, innan han mötte sin överman.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s